O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Hong Kong predstavio zakon koji kažnjava vrijeđanje himne

1/1
Hong Kong predstavio zakon koji kažnjava vrijeđanje himne
Hong Kong predstavio zakon koji kažnjava vrijeđanje himne
Objavljeno: 23-01-2019

Hongkoški zakonodavci predstavili su kontroverzan zakon u srijedu kojim bi se ozakonilo kažnjavanje vrijeđanja državne himne s do tri godine zatvora i kaznom od skoro sedam tisuća dolara.

Hong Kong je posebna administrativna regija Kine, gdje je sličan zakon donesen 2017. godine.

Kazne su propisane za sve koji "uvrijede" himnu "javno i namjerno", ili za upotrebu u komercijalne svrhe, prema uredu za ustav i kontinentalne poslove u Hong Kongu.

Ured je za dpa rekao da je zakon namijenjen kako bi osigurao "dignitet" himne. Slični zakoni postoje i u Singapuru, Maleziji, i Tajlandu, gdje je himna kraljevske obitelji zaštićena dugovječnim zakonima protiv veleizdaje.

Kada bude izglasan kasnije tijekom godine, novi zakon mogao bi prekinuti običaj na lokalnim nogometnim utakmicama, gdje navijači zvižde na himnu, tradiciji koja je počela uslijed neuspjelih demokratskih prosvjeda u Hong Kongu 2014. godine.

Kritičari zakona, međutim, kažu kako će biti teško provesti zakon, te smatraju da je on besmislen jer je nemoguće ozakoniti patriotizam ili domoljublje.

Tportal.hr

Da ovako netko učini u Hrvatskoj, Isusek, Isusek, kaj bi nama ve rekla jedna nacionalna manjina (da parafraziramo Dudeka)?

Podijeli novost na društvenim mrežama!