O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Predstavljene Jurkovićeve Priče iz djetinjstva

1/4
Predstavljene Jurkovićeve Priče iz djetinjstva
Predstavljene Jurkovićeve Priče iz djetinjstvaPredstavljene Jurkovićeve Priče iz djetinjstvaPredstavljene Jurkovićeve Priče iz djetinjstvaPredstavljene Jurkovićeve Priče iz djetinjstva
Objavljeno: 20-12-2018

KORENICA – Sinoć je u općinskoj vijećnici u Korenici predstavljena knjiga Gorana Jurkovića Priče iz djetinjstva – Zapisi iz Gacke. Predstavljanje je organizirala Katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke, inače izdavač ove knjige, a kako rekoše u Korenici da predstavljanje knjiga nije čest događaj. Zato je načelnik Općine Plitvička Jezera prof. Ante Kovač pozdravio ovaj kulturni događaj, naglasivši da se knjiga teško može usporediti s nekim drugim događanjima, naravno u korist knjige. I da svakako treba podržati ovakve čine, tim više što je autor Jurković žitelj Korenice, premda potječe iz drugog kraja, iz Kompolja. Prof. Kovač je također naglasio da će općina rado podržati ovu vrstu aktivnosti ljudskoga duha te da pisanje i objavljivanje knjiga pomiče kulturno ozračje u svakoj sredini na bolje.

Priče iz djetinjstva je na ponešto drugačiji način nego bi se to očekivalo predstavio predsjednik Katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke Milan Kranjčević. Pritom se nije libio istaći određene „muke po knjizi“, barem kada su u pitanju autori koji kane zakoračiti u taj posve novi svijet. Srećom, sve su te početničke teškoće prevladane, ipak je autoru Jurkoviću ovo prva knjiga bez obzira na dužinu njegova spisateljskog pregnuća, i jedno djetinjstvo je završilo ukoričeno. Kranjčević je čitajući pojedine dijelove knjige naglašavao autorovu sjetu o prolaznosti djetinjstva, njegovo opiranje da napusti djetinjstvo, njegove sukobe djetinjega i odrasloga te bolan rastanak s djetinjstvom i ubrzano odrastanje. Pritom je pomno pazio da „ne oda“ niti jedan sadržaj od 29 priča iz djetinjstva, već je naglašavao autorov stav prema svom djetinjstvu. Nije htio čitatelju ukrasti čar čitanja.

Na kraju je autor Jurković otvorio dušu pred koreničkom publikom, koje se, nota bene,  odazvala u sasvim pristojnom broju za jedno predstavljanje knjige, naglašavajući sve one trenutke i porive koji su ga potakli da se uhvati pera i da piše. A to nije lako, svaki autor, ma o kakvu se pisanju radilo, otkriva dio svoje nutrine, izlaže se čitateljskoj publici, njenoj prosudbi, i to u nepovrat. Velika je to hrabrost, koji mnogi nemaju, no Jurković ne preže pred time. Naglašava: to sam sve iskreno i točno napisao.

Kako je istaknuo Kranjčević, očekuju se autorovi daljnji spisateljski iskoraci. A to nimalo nije lako, svaka nova knjiga bit će mu teža i zahtjevnija, prosudba o njoj sve ozbiljnija i rigoroznija, blagodat prve knjige je iznimna tolerancija. Ali takvo je spisateljstvo.

M. K. 

Podijeli novost na društvenim mrežama!