O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Ogranak Matice hrvatske u Senju odao počast Senjaninu Marijanu Mikcu: kako je senjski intelektualac napokon dobio zasluženo mjesto

1/4
Ogranak Matice hrvatske u Senju odao počast Senjaninu Marijanu Mikcu: kako je senjski intelektualac napokon dobio zasluženo mjesto
Ogranak Matice hrvatske u Senju odao počast Senjaninu Marijanu Mikcu: kako je senjski intelektualac napokon dobio zasluženo mjestoOgranak Matice hrvatske u Senju odao počast Senjaninu Marijanu Mikcu: kako je senjski intelektualac napokon dobio zasluženo mjestoOgranak Matice hrvatske u Senju odao počast Senjaninu Marijanu Mikcu: kako je senjski intelektualac napokon dobio zasluženo mjestoOgranak Matice hrvatske u Senju odao počast Senjaninu Marijanu Mikcu: kako je senjski intelektualac napokon dobio zasluženo mjesto
Objavljeno: 18-12-2018

Ogranku Matice hrvatske u Senju uspjelo je ono što rijetko uspijeva ograncima u manjim gradovima – u vrlo kratkom roku izdao je tri knjige Marijana Mikca i tako spasio od zaborava njegove rukopise. Tako je Ogranak u nepune dvije godine u suradnji s nakladničkom kućom Vedis iz Zagreba izdao tri Mikčeva naslova: Film u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (2016.), U povorci smrti (2018.) i Dr. Giuseppe Masucci: Misija u Hrvatskoj 1941. – 1945. (2018.).

PROJEKT MIKAC - BORBA PEROM 

U sunakladništvu Vedisa i Ogranka Matice hrvatske u Senju najprije je izdan pretisak testamentarne i najvažnije knjige iz ostavštine Marijana Mikca – publicističko djelo Film u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koje je dotad prvi (i jedini!) put tiskano 1971. godine u Madridu, u Španjolskoj, na hrvatskom jeziku.

Dvije godine kasnije objavljen je roman U povorci smrti, prvi hrvatski roman koji se bavi događajima iz proljeća i ljeta 1945. godine u Zagrebu, propašću Nezavisne Države Hrvatske, dolaskom partizana u grad i uspostavom nove ideološke i društvene matrice. 

Knjiga Misija u Hrvatskoj je, pak, do 1990. bila nepoželjna literatura, za koju su znali tek rijetki. Ogranak Matice hrvatske u Senju i Vedis objavili su integralni pretisak rukopisa knjige Misija u Hrvatskoj koja je autorsko-priređivačko djelo Marijana Mikca (isti je autor i svih pratećih fusnota), uključujući predgovor, biografije, historijat samostana i „svetišta“ Montevergine, kao i sve bilješke koje su objavljene u tom izdanju iz 1967. godine. Promocija knjige očekuje se početkom 2019. godine, i to u dva grada - Senju i Zagrebu.

PERSONA NON GRATA U KULTURI: KNJIŽEVNIK, PUBLICIST, FILMSKI RADNIK

Marijan Mikac, hrvatski književnik i filmski djelatnik, rodom Senjanin, do 90-tih je godina bio persona non grata. Ipak, Mikčev značaj za hrvatsku književnost, kinematografiju i novinarstvo zaslužuje isticanje.

Marijan Mikac rođen je 1903. godine. Iz rodnoga Senja uputio se u pomorsku školu u Bakru, nakon koje je neko vrijeme plovio, a 1920-ih otišao je u SAD, gdje je više godina radio u filmskoj industriji. Dvije je godine proveo kod "20 Century Fox Filma", a deset kod "Paramount Pictures“.Vrativši se u domovinu, bavio se književnošću, novinarstvom i filmom. U književnosti se javio kao pripadnik zenitističkoga kruga Ljubomira Micića djelima Efekt na defektu (1923.) i Fenomen majmun: zenitistički roman (1925.). Objavio je i zbirku crtica, aforizama i autobiografskih zapisa Pod teretom lengera (1926.) i novelističku zbirku Mornari, žene, leševi (1942.), s tematikom iz mornarskoga života te satirični roman Doživljaji Morica Švarca u Hitlerovoj Njemačkoj (1937.). U Novoj Evropi objavljivao je 1930-ih članke o filmu. U doba NDH organizirao je filmsku proizvodnju te bio na čelu Ravnateljstva za film i Državnoga slikopisnoga zavoda »Hrvatski slikopis«.

Od 1947. je u iseljeništvu (Argentina, Australija, Španjolska), gdje se bavio književnošću i publicistikom (Životi bez vrijednosti – Vidas sin valor, 1951.; U povorci smrti: roman iz doba hrvatske tragedije god. 1945., 1954.; Majčin hljeb, 1968.; Film u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1971.). Čovjek burna života umro je na putu iz Španjolske u Australiju. Posebno je u kontekstu vremena i recepcije Mikčeva rada i djelovanja zanimljiva činjenica da nikada nije bio pripadnikom neke stranke.

VRAĆANJE MARIJANA MIKCA KORIJENIMA

Udruženim izdavačkim naporima Vedisa i Ogranka Matice hrvatske u Senju Marijan Mikac i njegovo djelo napokon su vraćeni u okruženje koje im pripada – u baštinu hrvatske kinematografije, književnosti i nacionalne kulture.

Marijanu Mikcu hrvatska književna i filmska kritika nesumnjivo mora vratiti puno i pred njima je velik posao, a Senjani su više nego pozvani širiti glas o ovom zapostavljenom intelektualcu, koji je (uz Pavla Tijana) zasigurno najpoznatiji Senjanin emigracije. Štoviše, to je naša zajednička zadaća.

 

 

Ana Vukelić, prof. / Ogranak Matice hrvatske u Senju
Foto: Vedis, Ogranak Matice hrvatske u Senju (na slici: Marijan Mikac i glumica Olga Čehova; naslovnice Mikčevih knjiga)

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!