O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Za ne povjerovati!

1/1
Za ne povjerovati!
Za ne povjerovati!
Objavljeno: 05-12-2018

Na Županijskom sudu u Rijeci sudi se Jure Šimiću, koji je u vrijeme osvajanja vojarni, krajem rujna 1991. godine, bio predsjednik Kriznog stožera Bjelovara

Ročište koja je trebala biti održano 3. prosinca 2018. odgođeno je pred sam početak rasprave zbog problema sa svjedocima iz Beograda. Oni su trebali svjedočiti video linkom, ali je nastao “tehnički problem” pa je ročište odgođeno za veljaču iduće godine.

Svjedoci iz Srbije koje je DORH pozvao na suđenje Šimića u Hrvatskoj su optuženi za ratni zločin pa ne smiju ući našu zemlju.

Jure Šimić optužen je da je u Bjelovaru počinio ratni zločin protiv trojice oficira bivše JNA, pukovnika Rajka Kovačevića, potpukovnika Miljka Vasića i kapetana Dragišu Jovanovića. 

Šimić je odbacio je optužnicu za ubojstvo. Naglasio je da on taj dana nije niti bio u vojarni nakon njenog oslobođenja te da nije mogao zapovijedati niti jednoj vojnoj postrojbi ili vojnicima. Kazao je da njegova funkcija tada bila isključivo političke prirode te da je sudjelovao u pregovorima o predaji vojarne.

Suđenje Juri Šimić  traje već punih devet godina. Zanimljivo je da je Šimić, koji je u Bjelovaru još 1989. osnovao HDZ i bio njegov predsjednik,  zbog osnivanja te stranke u ožujku 1990. završio na sudu te su on i Milan Bengeza proglašeni krivima i novčano kažnjeni.

Istraga DORH-a i sudski proces protiv Šimića za sada ukupno traju preko devet godina. Tijekom toga razdoblja predočeni su mnogobrojni izvorni dokumenti, a saslušani su brojni svjedoci i nekolicina vještaka različitih specijalnosti. Na taj način su do detalja utvrđene iznimno značajne i zanimljive činjenice i podaci, u rasponu od makro ratnih i političkih zbivanja u Hrvatskoj, do mikro situacija na bjelovarskom području, uključujući i događaj za koji je optužen Jure Šimić.

Tijekom zauzimanja bjelovarske vojarne  “Božidar Adžija” (29. rujna između 18,00 i 19,30 sati) smrtno su stradala i trojica  navedenih neprijateljskih zapovjednika, za čiju je smrt tek od 2009. godine optužen Jure Šimić.

Obdukciju su proveli liječnici vještaci, Dušan Zečević i Josip Škarić, koji su za sva tri leša zaključili da se radi o eksplozivnim ozljedama. Isti je zaključak imao i Marin Marinović, vještak balističar, koji je kod ubijenih utvrdio eksplozivne ozljede koje su “nastale djelovanjem krhotina rasprsnutog eksplozivnog sredstva (mine, topničkog projektila)”. Potpuno isti nalaz imali su i vještaci, Vedran Petrovečki i Davor Mayer.

Sud ne vjeruje vještacima iz Zagreba 

No, Županijski sud u Bjelovaru nije imao povjerenja u nalaz čak petorice vještaka iz Hrvatske pa je uputio zamolnicu i pribavio “mišljenje Zorana Stankovića, specijalista sudske medicine iz Beograda”, koji “ukazuje na neke stručne propuste iz zapisnika o obdukciji”.

Međutim, vještaci iz Hrvatske nisu se dali poljuljati teoretskim relativizacijama Zorana Stankovića, koji je već u prijašnjim slučajevima bio kompromitiran, te su u osvrtu na njegove primjedbe dodatno obrazložili svoje nalaze i čvrsto ostali kod svojeg ranijeg zaključka da su sve ozljede “nastale djelovanjem krhotina eksplozivnog sredstva.”

O suđenju juri Šimiću  na sudu u Rijeci malo je vijesti u medijima ne oglašavaju se ni  hrvatski branitelji, šute Udruge proizašle iz Domovinskoga rata.

Mnogo više o  njegovu suđenju Šimiću može se pročitati u srbijanskih medijima koje informacijama iz Zagreba opskrbljuje “specijalni izveštač” Jurica Kerbler.

Dok se u Rijeci godinama sudi hrvatskom branitelju, majoru JNA Milanu Tepiću, koji je u Bjelovaru 29. rujna 1991. dignuo u zrak skladište naoružanja barutana, pri čemu je  poginulo 11 hrvatskih branitelja, a više ih ranjeno, u središtu Beograda postavljen je spomenik.

Proglašen je narodnim herojem, a u nekoliko gradovima u Srbiji ulice su nazvane njegovim imenom!

M. Marković/Maxportal

Podijeli novost na društvenim mrežama!