O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Čak i policijski sindikat o bećarcu! O tempora, o mores!

1/1
Čak i policijski sindikat o bećarcu! O tempora, o mores!
Čak i policijski sindikat o bećarcu! O tempora, o mores!
Objavljeno: 30-11-2018

Čudna je ta demokracija, osobito kada je počne definirati represivni aparat, kad on počne uzimati mjeru, određivati što je dopušteno, a što nedopušteno, kad on počne određivati što se smije, a što se ne smije. Čini se da je tada vrag odnio šalu, da je neko društvo poprilično zaglibilo, da se odvijaju neki posve obrnuti procesi. A tomu svjedoči i mišljenje policijskog (MUP-ovog) sindikata o, zamislite, bećarcu. Sindikat je definirao što je to seksualno nasilje, čak se i jadaju da je kazna malena tkogod bećarcem omalovaži (po njihovu sudu) policajca. Treba žešće, jače! Očito tako. Ah, samo što netko nije uskliknuo i zavapio za „onima nekima lijepim starim vremenima“ (znamo i kojima) kada je radila „paljica i stanjica“. Čemu sud, čemu sudovanje, sindikat je prosudio i osudio, sudu nema druge nego to samo obrazložiti i potpisati. A to, što je bećarac, kako se pjeva, koje su mu glavne karakteristike, koliko treba biti širokih nazora da bi se bećarac pjevalo i slušalo, e na to se ne daje odgovor. Sindikat se izvlači na uvrede po društvenima mrežama (nije prihvatljivo, ni lijepo), ali to pozornost odvlači od merituma stvari, a on glasi: tko to, koji autoritet će prosuđivati što se u bećarcu smije pjevati a što ne smije? Hoće li postojati index canticorum prohibitorum? Tko li će ga sastaviti? Pitanja se nižu sama od sebe. Jer, kako su stvari krenule, ne piše mu se dobro, bećarcu, bit će njemu kao Vili Velebita u Titinoj državi, ili Ustani bane, ili Oj hrvatska mati, pa čak i Lijepoj našoj. I te su pjesme nekoga „vrijeđale“, znamo i koga, znamo i zašto. Ali sada, u vlastitoj državi!? Ili je nečija uskogrudnost, ili inat, takva vrijednost s kojom se mora baviti pola države? Može biti. A onda je vrag posve odnio šalu. Evo i teksta objavljena u Dnevniku.hr:

 

Nakon što je jučer ponovno počeo postupak protiv Branimira Čolakovića, člana kulturno-umjetničkog društva iz Valpova, koji je ranije oslobođen optužbi da je na Ljetu valpovačkom 2015. godine bećarcem omalovažavao i diskriminirao policijsku službenicu, o cijelom se slučaju oglasio i Sindikat policije Hrvatske.

Upozoravaju na neprimjeren tretman policijske službenice u javnosti.

“Apeliramo da se svi, a osobito građani koji komentiraju zbivanja na društvenim mrežama, suzdrže od izricanja paušalnih ocjena te dodatnih uvreda na račun policijske službenice. Nažalost, ovih dana smo svjedočili pravom linču kolegice policajke na društvenim mrežama, uz stotine, pa i tisuće neprimjerenih komentara“, poručuju iz sindikata.

Ističu da je svaki “svaki oblik neželjenog seksualnog ponašanja usmjeren prema nekoj osobi, pa i verbalne upadice te lascivne dosjetke predstavljaju seksualno nasilje prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije“.

“Bez ulaženja u meritum sudskog postupka ili prejudiciranja njegova ishoda, policijska službenica koja se osjetila poniženom nakon incidenta u Valpovu ne smije iz razloga što je zatražila sudsku zaštitu biti izložena dodatnom ponižavanju i javnoj osudi. Policajce sve češće napadaju verbalno, za što se najčešće izriču minorne kazne od 100 kuna, a u Međimurju smo imali i slučaj kazne u obliku ‘pisane isprike’. Koliko je to područje zakonski neuređeno, potvrđuje i činjenica da u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira postoji odredba o kazni omalovažavanje i napada na policijskog službenika od 100 njemačkih maraka, kazna u valuti koja već godinama ne postoji.

Napadi na policajce su postali svakodnevni, a događaju se prigodom obavljanja redovnog policijskog posla. Najnoviji primjer sinoćnji je slučaj u Zadru, kad je osoba pod sumnjom na počinjenje više kaznenih djela pokušala automobilom pregaziti policajca. Napadi na policajce najčešći su u intervencijama protiv nasilja u obitelji, jer su počinitelji nerijetko pod utjecajem alkohola i naoružani ilegalnim vatrenim oružjem ili noževima. Policajci su izloženi napadima i kod narušavanja javnog reda i mira na javnim mjestima, na sportskim događajima, kod kontrole prometa, ali i nadzora državne granice.

Uvjereni smo da policijski službenici, koji se svakodnevno izlažu potencijalnoj pogibelji zaslužuju u svim ovim slučajevima bolju zaštitu države“, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.hr

Podijeli novost na društvenim mrežama!