O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva

1/1
Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva
Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva
Objavljeno: 18-10-2018

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježava se svake godine 17. listopada u cijelom svijetu, još od davne 1993. godine. Obilježavamo ga uz promicanje svijesti o potrebi iskorjenjivanja siromaštva. Prepoznajemo napore i hrabrost osoba koje žive u siromaštvu ali tu smo kako bi poduzeli sve da se glas onih koji žive siromaštvo čuje.

Siromaštvo je vidljivo kroz nedostatak dostatnih sredstava potrebnih za egzistenciju (niske mirovine); glad i pothranjenost, narušeno zdravstveno stanje, povećana smrtnost; beskućništvo i neodgovarajuće stambene uvjete i nesigurno okruženje. U konačnici sve navedeno rezultira društvenom diskriminacijom; izolacijom i negacijom osnovnih ljudskih prava ali i isključivanjem u odlučivanju i u građanskom, društvenom i kulturnom životu zajednice.

Aktivno se uključimo u zaustavljanje rasta siromaštva i na podizanje kvalitete života osoba starije dobi, poručio je predsjednik GO HSU Otočac Ivan Bižanović i vijećnik u Županijskoj skupštini Ličko-senjske županije. Ističe se kako je trenutno prosječna hrvatska mirovina samo 38,5 posto u odnosu na prosječnu plaću. Umirovljenici Hrvatske u najtežem su položaju u odnosu na sve europske zemalje. Značajan broj mirovina je i niži od prosjeka. Takve mirovine su u velikoj mjeri već spuštene na razinu socijalne pomoći (siromaštva). Ti umirovljenici, kako se čini, nisu ni radili i stvorili vrijednosti, ali su uplaćivali doprinose za ovu i ovakvu sigurniju starost.

Kada će se ta razliku u usklađivanju koje je izostalo nadoknaditi i vratiti na onu razinu koja je bila zajamčena ranije prilikom reforme mirovinskog sustava?

Najavljena nova mirovinska reforma će, kako se čini, sada već od budućih umirovljenika stvoriti siromašne umirovljenike. Omogućimo obiteljske mirovine (nasljeđivanje dijela mirovine iza pokojnih supružnika), ograničimo penalizaciju da ne bude doživotna. Postoje načini, pitanje je samo ima li političke volje?

I.B. 

Podijeli novost na društvenim mrežama!