O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Vikend u Senju bogat kulturom: Dani glagoljice, znanstveni skup Hrvatski prirodoslovci, proslava 700 godina mjesta Sveti Juraj

1/3
Vikend u Senju bogat kulturom: Dani glagoljice, znanstveni skup Hrvatski prirodoslovci, proslava 700 godina mjesta Sveti Juraj
Vikend u Senju bogat kulturom: Dani glagoljice, znanstveni skup Hrvatski prirodoslovci, proslava 700 godina mjesta Sveti Juraj Vikend u Senju bogat kulturom: Dani glagoljice, znanstveni skup Hrvatski prirodoslovci, proslava 700 godina mjesta Sveti Juraj Vikend u Senju bogat kulturom: Dani glagoljice, znanstveni skup Hrvatski prirodoslovci, proslava 700 godina mjesta Sveti Juraj
Objavljeno: 16-10-2018
 
DANI GLAGOLJICE U SENJU: radionica Glagoljica po senjskim ulicama i znanstveno-popularna tribina Misal kneza Novaka u Europskoj godini kulturne baštine, 19. i 20. listopada 2018.
 
Tijekom 2018. u svim se zemljama Europske unije na poseban način javno predstavlja i govori o europskoj kulturnoj baštini. Grad Senj na poticaj ravnateljice i djelatnika Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića u Senju rado je prihvatio pokroviteljstvo nad Danima glagoljice u Senju koji su se preko 20 godina održavali u navedenoj školi kako bi potaknuo svoje građanstvo na otkrivanje i istraživanje vlastite glagoljske baštine kao vrijedne baštine hrvatskoga naroda koji pripada europskoj obitelji.
 
Ovaj su put Dani glagoljice u Senju zamišljeni kao dvodnevna manifestacija kojoj je cilj da glagoljica iz školskih prostorija zađe u senjske ulice i bude s ljudima. Prvoga dana 19. listopada 2018. svi će razredi Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića u Senju izraditi po jednu ploču s natpisom na glagoljici i postaviti je na pripadajuće mjesto u gradu. Iz Škole će djeca sa svojim profesorima i mentorima krenuti u 9 i 30. Izradu će koordinirati nastavnice i nastavnici Osnovne škole uz podršku ravnateljice Rosande Bilović, prof., pedagoginje Karmen Boras, prof., znanstvenika Ivana Botice sa Staroslavenskog instituta i koordinatorice programskih aktivnosti iz Gradskog muzeja Senj Ane Vukelić, prof.
 
Drugoga dana 20. listopada 2018., u 11 sati, u Pučkome otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva u Senju održat će se znanstveno-popularna tribina pod naslovom Misal kneza Novaka: znanstveno-popularna tribina u povodu 650. obljetnice od njegova nastanka. Posrijedi je najstariji datirani hrvatskoglagoljski misal koji je poslužio kao paleografski i tekstovni predložak za prvu tiskanu knjigu u Hrvata Misal po zakonu rimskoga dvora. Uz znanstvenike iz navedene institucije, koji će najprije predstaviti novu mrežnu stranicu s brojnim linkovima o samom misalu (dr. sc. Sandra Požar), potom povijesni trag o knezu Novaka i njegovoj obitelji (dr. sc. Ivan Botica) i književne prinose iz samoga misala (dr. sc. Andrea Radošević), na tribini će sudjelovati i prof. dr. sc. Sanja Zubčić s Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci koja će govoriti o jeziku navedenoga misala.
Da nije bilo svećenika glagoljaša Senjske biskupije i njihova biskupa Filipa koji je 1248. isposlovao pravo da katoličko svećenstvo glagolja misu po rimskom obredu, tko zna bi li ikada glagoljica dobila legitimitet unutar Katoličke Crkve.  Ovogodišnji Dani glagoljice dio su i Mjeseca hrvatske knjige, manifestacije koja je ove godine posvećena kulturnoj baštini.  Glavna je tema Baš baština, a moto (U)čitaj nasljeđe! Uz to, glavni je motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta.
Grad Senj i Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića dio su ovog velikog projekta upravo svojom tradicionalnom manifestacijom Dani glagoljice.
 
Znanstveni skup HRVATSKI PRIRODOSLOVCI 27 "Uloga Hrvata znanstvenika u razvoju prirodoslovlja u Ličko-senjskoj županiji", 19. listopada 2018. (Pučko otvoreno učilište Milutina Cihlara Nehajeva)
 
Odjel za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske i Ogranak Matice hrvatske u Senju pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organiziraju znanstveni skup HRVATSKI PRIRODOSLOVCI 27 pod nazivom "Uloga Hrvata znanstvenika u razvoju prirodoslovlja u Ličko-senjskoj županiji". Skup počinje 19. listopada u 10 sati i otvoren je za sve posjetitelje koji će moći saznati o temama kao što su školovanje Otona Kučere u Senju, školovanje i službovanje Vladimira Benčića na Senjskoj gimnaziji, profesor geometrije Dominik Palman, korelacija arhitekture i prirode na primjeru paleogeneze grada Senja ili pak što to krije naziv predavanja Neka povijest Senja više ne bude prošlost!
 
PROSLAVA U POVODU 700 GODINA MJESTA SVETI JURAJ (19., 20. i 21. listopada 2018.)

Naselje Sv. Juraj podvelebitsko je mjesto smješteno na jadranskoj obali južno od Senja i administrativno mu pripada.  U rimsko doba poznato je kao Municipium Lopsica. Njegova povijesna nit neprekidno teče od prapovijesti do danas, što dokazuju zemljovidi, pisani dokumenti i brojna arheološka građa. Na  najstarijim portulanskim kartama od početka 14. do 15. stoljeća,  podvelebitski prostor prikazivan je shematizirano, uopćeno i izobličeno. Prema reprodukcijama izvornika objavljenim kod M. Kozličića (1995.), među geografskim objektima imenovani su samo Senj i Sv. Juraj. Tako su primjerice, Senj i Sv. Juraj prikazani na portulanskoj karti Jadrana Pietra Vescontea iz 1318. (signa i s.ti georgy;  portulanskoj karti Europe Abrahama de Cresquesa iz 1375. (segna i san zorzo), portulanskoj karti Europe Nicolasa Passqualinija iz 1408. (segno i s. zorzi), portulanskoj karti Jadrana Jachobusa Giroldisa iz 1426. (segna i s.to çorçi), portulanskoj karti Jadrana Gratiosusa Benincase iz 1472. (segna i san giorgio), portulanskoj karti Jadrana Gratiosusa Benincase iz 1472. (segna i san giorgio), dok je samo Senj prikazan na portulanskoj karti Europe Angellinusa de Dalorta iz 1325. (Signa) i portulanskoj karti Europe Angelina Dulcerta iz 1339. (Segna). 

Zahvaljujući ovom značajnom otkriću prikaza naselja  Sveti Juraj na karti iz 1318.  Grad Senj je odlučio  obilježiti ovo sedmostoljetno postojanje mjesta Sv. Juraj tako što će prirediti trodnevnu proslavu 700. obljetnice mjesta Sveti Juraj, a u sklopu proslave i stručni skup u povodu te velike obljetnice. Početak trodnevne proslave je u petak, 19. listopada 2018. u 18,00 sati u crkvi Svetog Jurja u Svetom Jurju.

 
Svi najavljeni događaji otvoreni su za javnost te ih se može posjetiti.
Želja (i tema predavanja) Neka povijest Senja više ne bude prošlost! uistinu dobiva smisao u nadolazećem vikendu u Senju - svjedočimo kako senjska povijest zaista nije i neće biti prošlost.
Rado vas očekujemo!
 
Ana Vukelić, prof./ Foto: A. V., arhiv TZ grada Senja (fotografija u pozadini)
 
 
 
 
 

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!