O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

U Lovincu održana povijesno-književna večer

1/1
U Lovincu održana povijesno-književna večer
U Lovincu održana povijesno-književna večer
Objavljeno: 11-10-2018

LOVINAC - Povodom Dana neovisnosti u Lovincu je održana povijesno-književna večer pod nazivom Domoljublje u Lici - Domovini na dar. Uz predsjednicu Matice hrvatske, ogranak Gospić, prof. Anu Lemić i pjesnike Gorana Jurkovića i Ivana Balena na povijesno-književnoj večeri sudjelovao je gospićko-senjski biskup u miru mons. dr. Mile Bogović.

Biskup Bogović, koji je po svomu znanstvenom habitusu povjesničar, prezentirao je najznačajnije događaje koji su prethodili dolasku Hrvata u ovaj dio Europe, kao i najznačajnije događaje i godine koji su prethodili stvaranju današnje suverene i neovisne hrvatske države kada su današnje generacije konačno dosanjale višestoljetni san o slobodi i neovisnosti domovine, tako da Hrvati za svoju sudbinu više ne moraju pitati Beč, Peštu ili Beograd.
-Nakon propasti Zapadnog rimskog carstva nastojalo se stvoriti neko novo zajedništvo naroda, a na dio tog prostore dolaze Hrvati. Jedna država javlja se od Korane prema jugu, a druga prema sjeveru. Ova južna s Bornom oslonila se na onu silu koja će poslije obnoviti Zapadno carstvo – na Franke. Ta država je svoje središte iz Gacke premjestila bliže moua u Dalmaciju. Javlja se najprije kao kneževina,  dok je od Tomislava trojedina kraljevina: Hrvatska, Dalmacija i Slavonija. 1102. ujedinjuje se s Kraljevinom Ugarskom, a 1527. obje s Habsburškom Monarhijom, što je potrajalo do 1918. kada Hrvatska ulazi u sastav nove države na čelu sa srpskom dinastijom Karađorđevića (Kraljevstvo SHS i Jugoslavija). 1941. godine nastaje Nezavisna država Hrvatska, koja je imala potporu država gubitnica rata, pa i nje nestaje, a ostajemo u sastavu Jugoslavije, ali sada komunističke. 30. svibnja 1990. se ustoličuje nekomunistički sabor nakon što je puknuo komunistički obruč i Hrvatska ide prema neovisnosti. Cilj srpske politike bio je i prije širenje Srbije, a ne samostalnost južnoslavenskih naroda. Pucanje komunističkog obruča Srbija koristi za ostvarenje toga cilja, a Hrvatska za ostvarenje svoga cilja. 25. lipnja 1991. Sabor proglašava samostalnost ali međunarodna zajednica traži tri mjeseca odgode. 7. listopada 1991. bombardirani su Banski dvori, a dan kasnije - 8. listopada 1991. Hrvatska proglašena neovisnost (samostalnost). Hrvati iz rata izlaze kao pobjednici. Te se 2013. priključuju EU – kazao je Bogović.
Predsjednica gospićkog ogranka Matice hrvatske prof. Ana Lemić priredila je kraći presjek hrvatske domoljubne poezije. Domoljubne pjesme recitirali su pjesnici Ivan Balen i Goran Jurković te recitatorska skupina učenika Osnove škole Lovinac.

GSB/M.K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!