O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Sinoć gačanskoj publici predstavljen roman Besmrtne duše

1/7
Sinoć gačanskoj publici predstavljen roman Besmrtne duše
Sinoć gačanskoj publici predstavljen roman Besmrtne dušeSinoć gačanskoj publici predstavljen roman Besmrtne dušeSinoć gačanskoj publici predstavljen roman Besmrtne dušeSinoć gačanskoj publici predstavljen roman Besmrtne dušeSinoć gačanskoj publici predstavljen roman Besmrtne dušeSinoć gačanskoj publici predstavljen roman Besmrtne dušeSinoć gačanskoj publici predstavljen roman Besmrtne duše
Objavljeno: 27-09-2018

OTOČAC – Sinoć je u maloj dvorani Gackoga pučkog otvorenog učilišta Katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke predstavila roman prvijenac mlade autorice Katarine Vučetić. Roman Besmrtne duše predstavila je prof. Manja Kostelac-Gomerčić, sama autorica te u ime izdavača Milan Kranjčević. A cijelo događanje je glazbenim točkama providio Neven Nešo Vojić.

Manja Kostelac-Gomerčić je ovaj roman svrstala u gotički ili gotski roman s uobičajenim fantastičnim elementima, žanr koji je nastao u 2/2 18. st., a zadnjih desetljeća doživljava modernu preobrazbu (Sumrak saga, Vampirski dnevnici, itd.). Naglasila je da se roman uklapa u trend t. zv. trivijalne literature, da slijedi tragove nekih globalno poznatih romana i da u mnogočemu ne odstupa, u što je autorica uložila podosta vještine i umijeća komponiranja teksta.

Autorica Vučetić je publici, koja je ovaj put bila brojna i izuzetno mlada publika (mlada autorica – mlada publika), kazala ponešto o sebi, o nastanku romana i onome za čim se vodila u pisanju.

A Milan Kranjčević je uime izdavača istakao da je ovo prva knjiga u novopokrenutoj ediciji Katedre koja se baš tako naziva – Moja prva knjiga. Kako je pojasnio, radi se upravo o tome da se dade prilika stvarateljima debitantima (bez obzira na godine života) i da im se pomogne u objavljivanju njihovih prvih radova. Naravno da to ne može biti bez nekih minimalnih kriterija koji se tiču kvalitete radova. Također je napomenuo da je u izgledu ove godine izdavanje još jedne Moje prve knjige, no nije naveo ni autora ni žanr pisanja.

Čini se da će ovaj novi pristup, osobito mladima, pobuditi možda interes za pisanjem, a kod kvalitetnih uradaka i za objavljivanjem. Kostelac-Gomerčić je pozvala sve koji nešto pišu da se osmjele, da to pokažu, da se može pogledati, ocijeniti i procijeniti. Također je naglasila da se treba kloniti samodopadnosti da sve što netko napiše da je to najbolje na svijetu, odnosno da uvijek ima prigode da se tekstovi dorade i poboljšaju. Tek će daljnji radovi, kao i kod autorice Vučetić, pokazati je li na spisateljskoj sceni jedno novo kvalitetno ime, naglasila je Kostelac-Gomerčić.

M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!