O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Započelo subvencioniranje stambenih kredita

1/1
Započelo subvencioniranje stambenih kredita
Započelo subvencioniranje stambenih kredita
Objavljeno: 03-09-2018

OTOČAC – Počevši s današnjim danom Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama započela je zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita. Očekuje se da ove godine ne će biti gužvi u prijavama kao lanjske godine, odnosno da će svi zainteresirani moći biti zadovoljeni. Kako se ocjenjuje u Ministarstvu graditeljstva i prostornog planiranja sredstava bi trebalo biti dovoljno, a cijeli natječaj traje čak dva tjedna. Navodno je i procedura nešto jednostavnija.

Došlo je i do izvjesnih zakonskih promjena, tako je subvencija produžena sa četiri na pet godina, natječaji su planirani i za iduće dvije godine, također se svaka subvencija produljuje za dvije godine za svako rođeno dijete.

Novost je i ta da će se subvencija kretati od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti mjesta. Ove godine ministarstvo očekuje više zahtjeva iz ruralnih krajeva.

U ovomu natječaju ove godine sudjeluje čak 12 banaka, a kamatne stope koje su ponudile za kredite kreću se od najnižih 3,12 do najviše mogućih 3,75 posto.

Zahtjeve mogu podnositi hrvatski državljani, a subvencionirani krediti odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće pri čemu treba i građevinska dozvola, i to za do najviše 1.500 eura po četvornim metru, odnosno do najviše iznosa kredita od 100.000 eura čiji rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina. Ukupni iznos kredita može biti i veći, ali se razlika pritom ne će subvencionirati.

M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!