O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Završena ovogodišnja speleološka istraživanja na sjevernom Velebitu

1/5
Završena ovogodišnja speleološka istraživanja na sjevernom Velebitu
Završena ovogodišnja speleološka istraživanja na sjevernom VelebituZavršena ovogodišnja speleološka istraživanja na sjevernom VelebituZavršena ovogodišnja speleološka istraživanja na sjevernom VelebituZavršena ovogodišnja speleološka istraživanja na sjevernom VelebituZavršena ovogodišnja speleološka istraživanja na sjevernom Velebitu
Objavljeno: 01-09-2018

KRASNO - Rožanski kukovi u NP Sjeverni Velebit su jedno od najteže pristupačnih i najmanje istraženih planinskih područja Hrvatske koji kriju brojne krške posebnosti koje su značajne i na svjetskoj razini. Ovogodišnja speleološka ekspedicija Rožanski kukovi 2018, koja je održana od 28. srpnja pa do 12. kolovoza, bila je fokusirana na temeljne fenomene parka, a to su duboke jame.

U 1.320 m dubokoj Slovačkoj jami manja skupina speleologa pod vodstvom Luke Havličeka spustila se na dno jame s ciljem istraživanja dijelova jame koji se nalaze iza "Limbo kanala", na dubini od 1.240 m i pregleda razine i bistrine vode u sifonu na 1.320 metara. Ustanovljeno je da je stanje vode u sifonu zadovoljavajuće za buduća speleoronilačka istraživanja. Uzak, blatan i nestabilan nastavak "Limbo kanala" pokazao se vrlo zahtjevnim, pa su speleolozi uspjeli proći svega 10-ak novih metara iza kojih se i dalje osjeća strujanje zraka. U okviru ekspedicije speleolozi su istraživali u 30 speleoloških objekata od kojih je pet pronađeno ove godine.

U istraživanjima je u organizaciji Speleološkog odsjeka PDS Velebit i Speleološkog društva Velebit uz potporu NP Sjeverni Velebit sudjelovao međunarodni tim od 45 speleologa pod vodstvom Domagoja Čajka.

Nastavljena su istraživanja u vrlo zahtjevnima speleološkim objektima, kao što je jama Avatar, za koje su potrebna višegodišnja istraživanja. Jedan od glavnih ciljeva ekspedicije je detaljno dokumentiranje brojnih geoloških, geomorfoloških, hidroloških, fizikalnih i drugih posebnosti koje mogu biti podloga za vrhunske edukativne programe te za adekvatno vrednovanje i zaštitu prirode (dio rezultata ovih višegodišnjih istraživanja prikazan je u Kući Velebita u Krasnu). Pojave u kršu i dubokim jamama otvaraju brojna znanstvena pitanja.

Poseban fokus speleoloških te znanstvenih istraživanja u okviru ekspedicije bio je na praćenju utjecaja klimatskih promjena na uvjete u dubokim jamama.  S obzirom na klimatske uvjete na površini, očekuju se utjecaji na stalni led koji se nalazi u preko stotinu jama sjevernog Velebita. Zato su istraživanja bila usmjerena prema speleološkim objektima sa znatnim količinama leda kao što su jama Xantipa, Pozoj, Lukina jama, Ledena jama i Varnjača. Osim dokumentiranja stanja leda u njima, u četiri jame uspostavljen je stalni monitoring koji će pokazati daljnji razvoj klimatske situacije.

NP S.V./M.K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!