O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Ispod naslaga zaborava, izranjaju bedemi otočkog Starog grada

1/6
Ispod naslaga zaborava, izranjaju bedemi otočkog Starog grada
Ispod naslaga zaborava, izranjaju bedemi otočkog Starog grada Ispod naslaga zaborava, izranjaju bedemi otočkog Starog grada Ispod naslaga zaborava, izranjaju bedemi otočkog Starog grada Ispod naslaga zaborava, izranjaju bedemi otočkog Starog grada Ispod naslaga zaborava, izranjaju bedemi otočkog Starog grada Ispod naslaga zaborava, izranjaju bedemi otočkog Starog grada
Objavljeno: 10-07-2018

OTOČAC - Program Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac koje financira Ministarstvo kulture započeto još 2012 godine kao program a od 2014 godine kao sustavno istraživanje otočkog Starog grada nastavlja se i ove godine a poslove odrađuje i dalje Muzej Lika Gospić.

Dr.sc. Tatjana Kolak, arheologinja  kaže da su otvorili dvije nove istražne površine. Sonda VI. je uz sada već poznatu sondu IV. gdje smo našli ostatke prapovjesnog objekta stambenog koji pripada lasinjskoj kulturi kako bi eventualno danas, sutra evidentirali njegove gabarite a druga sonda koja je već u dužini nekih 20 metara otvorena je na sjevernom bedemu kako bi pratili taj bedem i njegovo pružanje iako znamo i vidi se po geomorfologiji terena prilike kud on ide ali neznamo kako izgleda tako da našim sada iskopom utvrđeno je da je sačuvano unutarnje lice toga bedema, a nažalost vanjsko je pojedeno, kamen se valjda odnosio za gradnju kuća tijekom vremena ili bilo čega ili gradnju bili kakvih drugih objekata koristio se kao kamenolom, međutim možda je očuvano na nekoj nižoj dubini njegovo lice kako bi zapravo danas - sutra nakon štoi se napravi arhitektonska snimka postojećeg stanja taj isti bedem i konzervirali odnosno izvršili i dio rekonstrukcije smaog bedema pa bio onda to bio i svojevrsni pokazatelj za neki kulturni turizam i ponudu turističku u samom gradu Otočcu . Nalaze koje inače imamo imali smo svih ovih godina dakle, veliki broj pokretnih nalaza odnosi se na ulomke keramičkih posuda a to su kako svakodnevne posude koje su služile za pripremu ili čuvanje hrane tako i skupocjenije koje se iznosilo na stol, tako se i naziva stolno posuđe, veliki broj željeznih predmeta od građevinske namjene ali imali smo i jednu željeznu kuglu topovsku manjeg kalibra uz naravno nekoliko djelomično očuvanih kamenih topovskih kugli što sve datira u neko razdoblje 16. i 17. stoljeća.

Istraživanje traje tri tjedna, radi ekipa iz Otočca te dr.sc. Kolak zahvaljuje potpori GPOU-a Otočac. 

I.B. 

Podijeli novost na društvenim mrežama!