O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Petrova je, vjerovali ili ne

1/1
Petrova je, vjerovali ili ne
Petrova je, vjerovali ili ne
Objavljeno: 29-06-2018

OTOČAC – Danas je Petrova, vjerovali ili ne. Klimatski gledano – ni P od Petrove, umjesto da ti srce puca od vrućine, da se umire od hercinfarkta, red je ložiti peći, oblačiti duge jakne, hladno kao malo koje godine. Valjda je tomu uzrok globalno zatopljenje, da malo mantramo i mi u poznatom stilu. Jer ako tako ne mantraš, onda si zaostao, kromanjonac, barem ognjištar, nazadnjak, ah, tko će nabrojiti sve te epitete ako nisi ukrcan u taj slobodoumni (sic!) „mainstream“.

Kakvo vrijeme bilo da bilo, ipak je danas blagdan sv. Petra i Pavla, Petra – ključara nebesa i „stijene“ i Pavla – „ideologa“ kršćanstva, čovjeka „knjige“.

E sada, kako te bake odgajaju u vjeri, a one bile mahom nepismene, nosile su se s tim zadatkom kako su znale i umjele, onako kako su i same naučene. Valjalo im je pamtiti, jer pismo im je bilo nepoznanica. Pa evo tako jedne pjesmice vezane za ova dva svetca: Sveti Petar i Paval, nosi čekić i čaval, da potkuje onoga, ki ne veruje u Boga. Doista opasna i strašna pjesmica, pa kako nakon nje ne ćeš vjerovati u Boga? Čavli, čekić, potkivanje, hm?

Ima i jedna novovjekija, ali bolje je ne dovršiti: Sveti Petar i Pavao prave limunadu, sve što na njoj zarade …

M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!