O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Još jedna bučna sjednica Gradskog vijeća Grada Otočca

1/8
Još jedna bučna sjednica Gradskog vijeća Grada Otočca
Još jedna bučna sjednica Gradskog vijeća Grada Otočca Još jedna bučna sjednica Gradskog vijeća Grada Otočca Još jedna bučna sjednica Gradskog vijeća Grada Otočca Još jedna bučna sjednica Gradskog vijeća Grada Otočca Još jedna bučna sjednica Gradskog vijeća Grada Otočca Još jedna bučna sjednica Gradskog vijeća Grada Otočca Još jedna bučna sjednica Gradskog vijeća Grada Otočca Još jedna bučna sjednica Gradskog vijeća Grada Otočca
Objavljeno: 28-02-2018

OTOČAC – Danas, 28.veljače 2018.godine održana je 5.sjednica Gradskog vijeća Grada Otočca. Iako zakazana u 9 sati, početak sjendice odgođen je i novinari udaljeni iz gradske vijećnice na sat vremena. S obzirom da su bučne i prilično neugodne rasprave odzvanjale hodnicima novinari su imali prigodu čuti puno besmislica, te je bilo za očekivati da će sjednica biti mirnija.  

Sjednica je počela u 10 sati aktualnim satom, a prvo pitanje odnosilo se na kritiku rada Hrvatskog radio Otočca, potpredsjendik Gradskog vijeća Kristijan Bakarić istaknuo je kako HRO ne prenosi njegova priopćenja, kako jednostrano informira,da je na HRO-u medijska blokada a to je i stav predsjendika Gradskog vijeća o nedostatku medijskog prostora drugoj strani ( naši i vaši). 

Gradonačelnik Kostelac odgovorio je Bakariću da će odgovor dobiti u pisanom obliku. Glavna urednica Ruža Orešković odgovorila je da ne postoji nikakva medijska blokada sve se odvija prema programskoj shemi. Izgleda da je očito i izravni prijenos sjednica Gradskog vijeća blokada informrianja o radu tog tijela. 

Ivanu Cvitković zanimalo je zašto je u Otočcu aktivna krim policija zadnjih dana. 

Gradonačelnik je odgovorio da je bila policija kod njih i da vrše izvide oko Aero kluba, na to je dodao vijećnik Milan Gomerčić da je priča u gradu da policija istražuje Kamp u industrijskoj zoni. Kostelac odgovara da je ista dokumentacija oko Kampa dostavljena policiji i da nema takvih informacija. 

Milana Sigurnjaka zanialo je stanje napuštenih stmabneih objekata stradalih u Domovinskom ratu čiji su vlasnici uglavnom srbi koji su "otišli" jer ti objekti ugrožavaju građane, ali i tko je nadležan za oslobađanje od komunlne naknade nakon požara tvrtke PC odnosno nekadašnjih pogona Cosmochemia. Odgovorio je gradonačelnik, kompetentan za ta pitanja kako su neke kuće u postupku rješavanja dok druge se popisuju, a za pomoć PC grupi mi smo obećali pomoć u oslobađanju od plaćanja komunalne naknade a što je u nadležnosti Grada. 

Ana Marija Cvitković pitala je vezano za smanjenje cijena u Dječejm vrtiću i tu je bilo rasprava o mogućnosti provedbe odluke s obzirom na proceduru. 

Vjećnik Josip Grčević naglasio je, odmakom vremena od donošenja proračuna, Gradsko vijeće miješa se u kako je rekao, struku, nadležnost izvršne vlasti, u udruge, sport, turizam. Vi snosite odgovornost osobno i HDZ – rekao je Grečvić. Gradonačelnik Stjepan Kostelac dodao je da ovakva šteta Gradu Otočcu nije napravljena ni u Domovinskom ratu a sve će doći na naplatu.  

Predsjednik Gradskog vijeća Bransilav Šutić podsjetio je kako je proračuin razvojan, omogućili smo besplatne udžbenike za svu djecu i jeftiniji Dječji vrtić. A što se tiče amandmana ako se nekog oštetilo, treba se obrati gradonačelniku neka pedloži u rebalasnu pa će se popraviti. Potpredsjednik Vijeća Bakarić požalio se na razine proračuna, a predsjendik Šutić dodao kako ljudi moraju znati na što se troši novac. 

Vjećnik Mile Tomaić rekao je kako ovakav rad nema smisla te pozvao na raspuštanje te nove izbore i za Gradskog vijeće i graodnačelnika. Osvrnuo se i na nelegalnost Odluke o ukidanju Centra za pomoć u kući, i upitao Šutića dali će zbog toga dati ostavku. 

Predsjednik Šutić, potom je rekao da treba imenovati likvidatora koji će mirnim putem posao prepustiti Crvenom križu Otočac. 

Gradonačelnik Kostelac upozorio je na nepoznavanje činjenica i ovlasti ustvrdivši da će Centar za pomoć u kući i dalje raditi, na kršenje odluka Zakona kojih je i danas bilo.  

Vijećnik Sigurnjak zatražio je iz kako je rekao humanih razloga da na zidu među slike dosadašnjih gradonačelnika stavi i slika predsjendika Skupštine Općine Otočac iz 90-tih godina Jose Kregara. Odgovoreno je da su na zidu samo slike gradonačelnika.  

Tomaić se osvrnuo i na nepravilnosti donesenog proračuna i na potrebu uređenja parkirališta oko Doma zdravlja, dok je Šutić kazao kako današnja Sjednica se ne prnosi preko TV Loki jer gradonačelnik nije platio fakturirane dosadašnje račune. Odgovor gradonačelnika Kostelca bio je da isti nije ni dao nalog TV Loki da prati sjednice, Šutić je rekao da je Gradsko vijeće odobrilo sredstva, a Kostelac odgovorio da bez ugovora nema nikakve isplate sredstava na osnovu ispostavljenog računa.  

Usvojen je dnevni red, a skraćeni zapisnik nakon poduže rasprave prihvaćen je sa 8 za i 7 protiv. 

Točka 3. bila je Prijedlog statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Otočca, izvjestitelj je bila tajnica GV i Grada Marija Marković, našto je gradonačelnik Kostelac imao primjedbe na Odbore koji preuzimaju posao izvršne vlasti, ti Odbori ne djeluju u skladu sa Zakonom o upravi. Predložena su i tri nova Odbora za branitelje, Odbor za turizam i EU fondove i Odbor za socijalna pitanja, osobe s invaliditetom i vjerske zajednice.  

Usprotivio se Tomaić kazavši da vijećnik mora dobiti materijale prije sjednice što ovdje nije bilo. Vijećnik Grčević upozorio je i na predsjednika nepostojeće udruge branitelja u Otočcu ( nije imenovao koja je to udruga? )  dezinformiranje javnosti, prozvao je vijećnicu Vlatku Ružić da "pljuje" po braniteljima i njihovim obiteljima. Ja znam gdje je ko bio u ratu jer sam pojedincima bio i zapovjednik kazao je Grčević. 

Ružić je zamolila predsjednika GV Šutića da je zaštiti kao ženu od mržnje i napada kao gradsku vijećnicu.  

Uslijedila je žustra rasprava, Šutić lupa šakom o stol, a Tomaić napušta sjednicu u 12,40 sati. Statut je usvojen s 9 za i 6 protiv uz nadopunu ova tri Odbora i neprihvaćanju imenovanja posebnih savjetnika od strane gradonačelnika.  

Velika rasprava vodila se i oko Prijedloga odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i usluga povezanih sa javnom uslugom u Gradu Otočcu. Izvjestitelj je bio pročelnik Stevan Uzelac koji je iznio dosta opširno obrazloženje. Više pitanja vijećnika bilo je o naplati odvoza otpada, o dostavi spremnika za otpad korisnicima a svi su dobili odgovore. Gradonačelnik je kazao da je ova Odluka startna za početak da bi se dalje moglo raditi, Šutić i vijećnici su stalno postavljali pitanja te u jednom trenutku vidno uzrujan zbog nemogućnosti da ga isti razumiju gradonačelnik Kostelac napušta sjednicu u 13,30 sati, a iza njega i većina nezavisnih vijećnika osim vijećnika Žanića. Vijećnici sa 10 glasova prihvaćaju nacrt Odluke. 

Vijećnici su također s 10 glasova za prihvatili Odluku o promjeni razreda turističkog mjesta na području Grada Otočca. Za turističko mjesto Ličko Lešće umjesto dosadašnjeg koeficijenta razreda turističkog mjesta B određuje se koeficijent C.  

Vijećnici su raspravljali i o prijedlogu plana razvoja sustava Civilne zaštite na području Grada Otočca za 2018.godinu, kao i o prijedlogu analize stanja sustava Civilne zaštite na području Grada Otočca za 2017.godinu. Prijedlozi su usvojeni sa 11 glasova za, a izvjestiteljica je bila Marija Odorčić.

Sjednica je završila u 13,50 sati, a istu je prenosio HRO - Hrvatski radio Otočac na svojim radio valovima.

I.B.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!