O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

20 posto više drvne mase malim drvoprerađivačima

1/1
20 posto više drvne mase malim drvoprerađivačima
20 posto više drvne mase malim drvoprerađivačima
Objavljeno: 29-01-2018

OTOČAC - Hrvatske šume i Hrvatska gospodarska komora utanačile su ovogodišnji plan raspodjele trupaca. Malim proizvođačima u ruralnim područjima osigurano je 20 posto više drvne mase, a proizvođačima namještaja dodatna sirovina. Sukladno tomu planu Hrvatske šume su objavile 19. siječnja ove godine javni poziv za prodaju godišnje količine od 2,1 milijun prostornih metara trupaca. Interes za kupnju drvne sirovine mogu iskazati tvrtke koje su registrirane do 1. prosinca prošle godine u Hrvatskoj, ali samo one kojima je primarna djelatnost prerada drva i proizvodnja namještaja.

Rok za podnošenje zahtjeva traje do 2. veljače ove godine.

Raspodjela drvne mase bit će utvrđena okvirnim ugovorima s rokom do 2027. g. te konkretizirana kroz godišnje ugovore koji će se primjenjivati u tom razdoblju temeljem kriterija iz Pisma razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca kojeg su Hrvatske šume s Udruženjem drvnoprerađivačke industrije pri HGK-a potpisale 15. prosinca prošle godine.

S novim modelom raspodjele drvne sirovine naglasak se stavlja na proizvođače namještaja (razred dovršenosti VIII) i na proizvođače proizvoda iz razreda dovršenosti 0 III s godišnjom isporukom do 10.000 prostornih metara koji su uglavnom jedini poslodavci u ruralnim područjima. Tako će proizvođači namještaja dobiti svu potrebnu količinu sirovine, dok će male tvrtke imati mogućnost dobiti do 20 posto veće količine, naravno uz uvjet da zadovoljavaju isklične kriterije natječaja.

Među kriterije koje moraju ispuniti svi podnositelji zahtjeva prvi puta je uvrštena obveza dostavljanja izvješća o prodaji gotovih proizvoda, a to podrazumijeva da se fakturama moraju dokazati proizvedene i prodane količine proizvoda iz razreda dovršenosti 0 VIII , u razdoblju od 1. listopada 2016. do 30. rujna 2017. g. Također u dokumentaciji mora biti i potvrda Zavoda za mirovinsko osiguranje o broju zaposlenih radnika sa stanjem na dan 15. listopada 2017. g.

Sve odobrene količine drvne sirovine dodijeljene svakom pojedinom kupcu bit će dostupne na internetskoj stranici Hrvatskih šuma.

A što ovo znači za drvne prerađivače u Ličko-senjskoj županiji? Znači da će gotovo za sve njih vrijediti onaj dio plana koji će im omogućiti 20 posto više drvne mase. A za veće količine, podrazumijeva se preorijentacija na finalni proizvod visokog stupnja obrade.

HGK/M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!