O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Istražili smo ponudu nekretnina i zemljišta u Ličko-senjskoj županiji

1/5
Istražili smo ponudu nekretnina i zemljišta u Ličko-senjskoj županiji
Istražili smo ponudu nekretnina i zemljišta u Ličko-senjskoj županiji Istražili smo ponudu nekretnina i zemljišta u Ličko-senjskoj županiji Istražili smo ponudu nekretnina i zemljišta u Ličko-senjskoj županiji Istražili smo ponudu nekretnina i zemljišta u Ličko-senjskoj županiji Istražili smo ponudu nekretnina i zemljišta u Ličko-senjskoj županiji
Objavljeno: 03-01-2018

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Ličko-senjska županija s nešto manje od 51.000 stanovnika najmanje je naseljena u državi. Pritom je broj stanovnika te županije u stalnom padu zbog velike prosječne starosne dobi i iseljavanja mladih. 
Ipak, podaci agencije za promet nekretninama, www.Lika-nekretnine.com , pokazuju da su cijene nekretnina u Ličko-senjskoj županiji od prošle godine nešto stabilnije i drže cijenu pa nema zabilježenih oscilacija niti velikog pada.

Cijene su od prošle godine stabilne, a najviše kuća gradi se uz Plitvička jezera

- Zasad cijene ovise o mjestu, gradu ili općini u kojoj je nekretnina. Tako su u Gospiću i Otočcu cijene stanova od 650 do 900 eura, u Senju od 700 do 1200, u Karlobagu od 700 do 1000, u Korenici i na Plitvičkim jezerima od 600 do 950, a u Donjem Lapcu i Srbu od 400 do 750 eura po kvadratu.

Za kuće se u prosjeku traži oko 500 eura po četvornom metru, odnosno od 30.000 do 60.000 eura za one sagrađene prije 10 godina, kao što su kuće iz obnove, kojima je skinuta zabrana raspolaganja i sada se slobodno prodaju. Kuće stare 30 i više godina stoje između 25.000 i 70.000 eura. Cijena poljoprivrednog zemljišta je od kune do tri eura po metru kvadratnom, a ono građevinsko stoji od 5 do 25 eura - objašnjava Ivan Bižanović iz spomenute agencije i dodaje kako se najviše traže zemljišta uz rijeku Gacku i Liku.

Pritom napominje da je ponuda velika, ali je često riječ o objektima ili zemljištima bez valjane dokumentacije, s neriješenim imovinsko-pravnim odnosima, u koje je uključeno puno suvlasnika koji su raseljeni diljem Hrvatske i svijeta ili pak pokojni, a sve to znatno otežava prodaju.

Bliže moru

U ponudi uglavnom prevladavaju obiteljske kuće i gospodarstva koja su vlasnici napustili tijekom Domovinskog rata pa su te nekretnine nagrižene zubom vremena, dok su poljoprivredna zemljišta koja se prodaju vrlo mala.

- Prema našim statistikama i prodaji agencije, najviše se trguje u Otočcu, Gospiću i Plitvicama (Korenici). Moglo bi se reći da su Plitvice najtraženije i najveće gradilište u Lici jer se trenutačno ondje gradi 30 objekata, i to većinom za iznajmljivanje zbog brojnih posjetitelja.

Također, većinom se kupuju kuće za odmor, a osobito se to odnosi na kupce iz Splita, Šibenika i Zadra zbog blizine autoceste te iz Zagreba. Manji broj obiteljskih gospodarstava koji je prodan naseljen je trajno, a ima i takvih koji su zasadili voćnjake i bave se pčelarstvom ili proizvodnjom, ali ih je malo - kaže Ivan Bižanović.

Ipak, kako se Ličko-senjska županija djelomično prostire i na Jadranu, u Senju i Karlobagu u ovoj je godini zabilježen rast vrijednosti nekretnina, i to između 5 i 20 posto. Također, s građevinskim zemljištem je ovdje drukčije. S obzirom na to da ga je na potezu od Senja do Karlobaga vrlo malo na prodaju, cijena se kreće između 20 i 100 eura po kvadratu, a najtraženije su pozicije najbliže moru. 

 

Autor: Sanja Kovacs / Jutarnji.hr

Foto: Zvonimir Barisin/Hanza Media, Robert Fajt/Hanza Media

Podijeli novost na društvenim mrežama!