O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Eh, kada trebaju jasle, a kada - jaslice

1/2
Eh, kada trebaju jasle, a kada - jaslice
Eh, kada trebaju jasle, a kada - jasliceEh, kada trebaju jasle, a kada - jaslice
Objavljeno: 26-12-2017

UDBINA – Nije lako udbinskom župniku preč. Josipu Šimatoviću, ma kakvi lako! Ako imaš malenu, tijesnu crkvicu, ne valja, ali opet ako imaš veliku crkvu, ni to nije dobro. Ipak se s manjom crkvicom možda lakše može stvoriti utisak mnoštva vjernog naroda, a u prostranoj da je vojska vjernika, izgubi se to.

A kad su u pitanju jaslice, ni tu nije lako. Evo, u udbinsku crkvu Hrvatskih mučenika mogle bi stati jasle, ne samo neke – jaslice. Deminutivi ovdje doista ne znače ništa, čak se i augmentativi izgube u zakutcima Božjega hrama. Kad čovjek uzme sâmo modro ozviježđeno nebo, tu ne bi pomogla ni cerada od šlepera da ga dočara, a kamoli komad tkanine, ma koliko velik bio. Pa sada neka netko kaže kako je lako postaviti – jaslice.

Ako k tomu pridodamo i okićene jelice, ma koliko impresivne bile – malene su. A posjeći i u crkvu dovući velike jele, poput onih na Trgu sv. Petra u Rimu, opet nije red. Mogle bi stati, nije da ne bi mogle. I kako sada tu naći mjeru? Ako je na pukoj simbolici, nije dobro. Ako je više od toga, opet nije dobro. Pa sada, ti župniče, udovolji divergentnim željama svoga vjernog naroda.

M. K.

Foto: J.Š.

Podijeli novost na društvenim mrežama!