O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Badnjak u rovu na talijanskom frontu

1/1
Badnjak u rovu na talijanskom frontu
Badnjak u rovu na talijanskom frontu
Objavljeno: 24-12-2017

Udruga 1914. 1918. objavila je na svojim stranicama ulomak iz knjige sjećanja Frane Dubravčića na 1. svjetski rat "Živ sam i dobro mi je" (u izdanju Katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke) koji govori o Badnjaku na ratištu. Prenosimo ga i mi:

 

Dardago kraj Pordenonea, Italija, 1917.

---- Stigao je Badnji dan. Toga dana vježbe nije bilo. Oko deset sati ujutro donio mi je moj kuhar ukusni doručak – goveđi jezik u umaku a la wild (na lovački). Umak se pušio iz aluminijskog tanjura i zamirisao cijelu sobu, odmah sam sjeo za stol i zagrizao. Trgnuo sam se, pa zaboga - danas je Badnjak, danas se posti. Sjetio sam se kuće i mladih dana kad smo na taj dan pekli pečenku, ja je vrtio na ražnju, plakao od dima, ali Bože sačuvaj da bih se omrsio. Jedino kad bi Badnjak pao u nedjelju, onda smo vrteći pečenku marljivo umakali kruh u samotok i slasno jeli, jer smo se dan prije ispostili. Bacio sam iz usta zagriženi komad i kazao začuđenom kuharu: Nosi to, neću jesti! Danas je Badnjak i post! Kuhar se s olakšanjem nasmiješio jer se već bio pobojao da nije jelo dobro priredio, uzeo je tanjur i otišao.

Poslije podne javio mi se moj računarski narednik, nakon što se vratio s fasunga, kazavši mi da je neki natporučnik Bečanin poslao darove za Božić cijeloj 79. regimenti. Bio je to neki bogataš i tvorničar koji je služio kod 79. regimente, a sad se eto sjetio svojih jargana. Svaki je časnik i vojnik dobio neki dar: cigarete, duhan, dozu, novčarku, ogledalo, džepni nožić, notes ili kakvu drugu sitnicu korisnu za ratnika. Narednik mi je s ljudima sve to donio, a ja sam trebao podijeliti jarganima.

U sumrak prije večere kompanija je bila postrojena u dvorištu kad sam došao s darovima. Osjećao sam da bi ovom zgodom trebalo reći koju riječ jarganima, pa sam prozborio:

- Vojnici, jargani, braćo! Danas je naš Badnjak. Ove noći, kako mi kršćani vjerujemo, rodio se Krist-Bog koji je s neba došao na zemlju da sve ljude spasi i da nam donese mir na zemlji. Noćas u ponoć zvonit će zvona na kršćanskim crkvama cijeloga svijeta, zvonit će zvona i na crkvi našeg sela, a pobožni svijet pohrlit će u hram Božji da se pomoli novorođenom Bogu. Prve misli, prve vruće molbe naših dragih roditelja, žena i braće vapit će za spas nas koji smo daleko od njih, ali srcem i dušom uz njih.

Mi danas slavimo Božić u neprijateljskoj zemlji, u Italiji, a slave ga i Talijani, pa i ovi bijedni starci, žene i djeca na čije smo ognjište mi došli. Teško je nama, a još je teže ovim jadnicima. Zato im nemojte ništa oduzimati, oni su jako potrebiti. Ako si baš gladan, imaš novca pa kupi, a nemoj otimati.

Kad noćas u ponoć zapjevaju milijuni grla diljem svijeta starinsku pjesmu 'Narodi nam se kralj nebeski' zadrhtat će milijuni očiju, a milijuni usana šaptat će molitve: Bože, spasi naše drage, oslobodi ih ratnih tegoba! U to ime želim vam sretan Božić, sa željom da sljedeći slavimo u miru kod svojih kuća!

Sretan Božić! zaoriše grla jargana na dvorištu.... ----

 

M.K.G.

Podijeli novost na društvenim mrežama!