O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Predbožićni susret svećenika GSB-a

1/5
Predbožićni susret svećenika GSB-a
Predbožićni susret svećenika GSB-aPredbožićni susret svećenika GSB-aPredbožićni susret svećenika GSB-aPredbožićni susret svećenika GSB-aPredbožićni susret svećenika GSB-a
Objavljeno: 22-12-2017

GOSPIĆ - Tradicionalni predbožićni susret svećenika Gospićko-senjske biskupije održan je u ponedjeljak. Radnom dijelu u biskupskom ordinarijatu prethodila je molitva srednjega časa te pokorničko bogoslužje u katedrali, koje je vodio fra Draženko Tomić, nakon čega je bila prigoda za sakrament pomirenja.

Na početku susreta u ordinarijatu svećenike i goste-predavače pozdravio je generalni vikar Marinko Miličević. Napomenuvši da je u biskupijskoj Godini obitelji ciljano izabrana tema „Sveta nazaretska obitelj i poziv na svetost suvrjemene obitelji" predstavio je izlagače dr. Petra Krešimira Hodžića, voditelja Ureda HBK za život i obitelj, i njegovu suprugu Rafaelu Mrđen-Hodžić. Oni su u sažetu i zanimljivu izlaganju uz video prezentaciju, iznoseći i konkretne zgode iz života vlastite obitelji, temu obradili u tri dijela. U prvom dijelu, pod naslovom „Više od božićne kugle", predočili su koliko je Sv. obitelj bliska svakoj obitelji i svakoj osobi te kako neizmjerno nadilazi tradicionalni ukras „božićne kugle". Stoga je i svrha toga izlaganja bila da svećenicima bez vlastite obitelji koji odgajaju obitelji u svojoj župi, obiteljski ljudi približe prenošenje otajstva Sv. obitelji, kao izvorne 'kućne crkve' u koji se moraju zrcaliti sve kršćanske obitelji, u konkretan svakodnevni život. Slijedila je dinamična rasprava, u kojoj su također dotaknute teme „nasilja u obitelji", tzv. Istanbulske konvencije, demografske katastrofe hrvatskoga naroda, a uz to je dodatno opisan sadržaj dokumenta HBK o majčinstvu, budući da je Rafaela Hodžić u dijelu izlaganja navela teškoće koje je zapisala majka sv. Male Terezije, koja je sa svojim suprugom prvi bračni par proglašen u Crkvi svetim.

Potom je biskupijski povjerenik za obiteljski pastoral mons. Tomislav Šporčić dao pregled događaja u biskupiji koji su bili namijenjeni obiteljima te je iznio niz prijedloga i tema za buduće obiteljske susrete na biskupijskoj, dekanatskoj i župnoj razini.

Prije nego je kancelar vlč. Mišel Grgurić dao nekoliko važnih obavijesti, a generalni vikar zaključio susret, biskup Zdenko Križić uputio je svećenicima svoju božićnu čestitku, davši nekoliko pastirskih uputa te korisnih upozorenja za konkretan život. Navodeći riječi pape Franje iz nagovora svećenicima o „obilježjima bez kojih nema pravog svećenika", istaknuo je kako je svećenik čovjek vjere, čovjek žrtve, čovjek molitve i euharistije te je poglavito istaknuo opasnost „hranjenja častima i pohlepe za novcem", kao i života bez žrtve i molitve. Biskup je svoj nagovor zaključio čestitkom svećenicima.

IKA/M.K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!