O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Karakaš dobio Frica

1/1
Karakaš dobio Frica
Karakaš dobio Frica
Objavljeno: 20-12-2017

Književnik Damir Karakaš za zadnji roman Sjećanje šume proglašen je jučer dobitnikom prve Nagrade Fric (nazvane po nadimku Miroslava Krleže) za najbolju neprevedenu prozu. Prema obrazloženju ocjenjivačkog povjerenstva koje su prenijeli svi nacionalni mediji, Sjećanje šume je roman „koji će preživjeti ne samo ovu sezonu nego i puno drugih, a jednoga će dana svakako biti uvršten u klasike hrvatske književnosti“.

Također su svi izdvojili Karakaševu izjavu kako je osobito ponosan što je dobio nagradu koja nosi ime Miroslava Krleže jer mu je u pisanju oduvijek bila važna misao vodilja Krležina rečenica da treba pisati „mrko, okrutno, neumoljivo, bez samilosti, pa čak i sa začepljenim nosnicama ako treba". Doista se možemo složiti da je Karakaš u slijeđenju te misli itekako uspješan.

Konkurencija za nagradu Fric bila je iznimno jaka, od 70 razmatranih naslova u uži izbor šestorice, pored Karakaša, ušli su i romani Stajska bolest Slađane Bukovac, Me'med, crvena bandana i pahuljica Semezdina Mehmedinovića, Ciganin, ali najljepši Kristiana Novaka, Kad sam bio hodža Damira Ovčine i Calypso Ognjena Spahića.

Tako se, eto, ostvaruju naše prognoze iz davnih dana da će pisac Karakaš 'daleko dogurati', do književnog klasika koji će jednog dana (nije to daleko) biti obvezna lektira, pa mu na tome i čestitamo.

A tko nije čitao Sjećanje šume, svakako preporučujemo zbog nevjerojatno prohodnog teksta, neobičnog spoja poetičnosti i grubosti, te niza nama lokalno prepoznatljivih situacija i ugođaja, ali dakako na karakaševski način...

 

M.K.G.

Podijeli novost na društvenim mrežama!