O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Izglasan proračun županije od 309 mil.kn i novi kredit u 2017.

1/2
Izglasan proračun županije od 309 mil.kn i novi kredit u 2017.
Izglasan proračun županije od 309 mil.kn i novi kredit u 2017.Izglasan proračun županije od 309 mil.kn i novi kredit u 2017.
Objavljeno: 15-12-2017

Na IV. sjednici Županijske skupštine s 20 glasova za, 2 protiv i 3 suzdržana izglasan je proračun Ličko-senjske županije za 2018. godinu u iznosu od 309.036.645,03 kuna s proračunskim korisnicima dok proračun LSŽ iznosi 116.442.694,56 kuna.

Proračun je predstavio župan Darko Milinović koji ga je nazvao temeljnim dokumentom političke vizije županije za sljedeću godinu te rekao da će proračun biti „senzibilizirajući, fiskalno odgovoran, razvojni i socijalno osjetljiv“.

-          Županiju pritiska određeni dug i mislim da smo pred izazovom kako riješiti dospjeli dug od 2,7 milijuna kuna. Zato ove godine idemo u zaduženje kako bi smanjili što nas pritišće. Nadam se da ovo zadnje kreditno zaduženje od 2,2 milijuna kuna da bi podmirili ono što ovu županiju tišti zadnjih 10 do 15 godina, objasnio je Milinović tijekom izlaganja o rebalansu proračuna za 2017. godinu u koji se ide zbog dizanja novog kredita 15 dana prije 2018.

Kazao je kako je proračun za 2018. napravljen po određenim parametrima Vlade RH i da županija više neće trošiti više neko uprihođuje što se radilo proteklih 15 godina te da je uvjeren da sljedeće godine neće dizati kredite kako bi pokrivali dugove.

U raspravu oko rebalansa i novog proračuna uključili su se HDZ-ovi i SDP-ovi vijećnici. Dok prvi hvale, oporba ima primjedbe. Tomislav Zrinski (SDP) kazao je kako bi se sredstva više mogla usmjeriti za stavke važnije stanovništvu županije dok Nikola Maras (SDP) ističe da je proračun „socijalno neosjetljiv“ ponajviše zbog podizanja cijene smještaja u staračkim domovima za 20 posto jer je to udarac i za njih i njihove obitelji. Zaključio je da proračun nije u skladu sa zakonom i izvješćem financijske revizije.

Upravo Zrinski i Maras imali pitanja za župana tijekom Aktualnog sata.

-          14. ožujka ove godina kao građanin Senja, kao roditelj i član Županijske skupštine, zatražio sam od župana da žurno ugovori sastanak sa Ministarstvom zdravstva, gradonačelnikom Senja, ravnateljicama Doma zdravlja Senj i Zavoda za hitnu medicinu LSŽ, a u cilju ukidanja preustroja kojom Senj gubi drugi tim HM službe. To znači da ako nečiji život ovisi o potrebi drugog tima T2 za hitnom intervencijom, a može se raditi i o dječjem životu, osuđen je na smrt od 1. siječnja sljedeće godine kada preustroj stupa na snagu. U travnju je odgovor bio da županija nema sredstava za financiranje dva tima. Da li je iz Zavoda 2016. i 2015. uplaćeno na račun županije određena svota novca i o kom iznosu se radi? Što je dovelo do ukidanja tima 2 i što se poduzelo da se on ne ukida? Što će se poduzeti kada uredba stupi na snagu?, upitao je Zrinski.

-          Radi se o novoj mreži HMP u RH pa tako i u županiji. Sigurno mogu reći da neće doći do niže razine zdravstvene usluge i iznenadnih stanja u najosjetljivijoj populaciji djece. Imamo 5 timova i oni će voditi brigu o populaciji u Senju no međutim nova mreža, za koju smo upozoravali da ostane netaknuta, no onda na području općine Karlobag nemamo ni jedan tim. Sada će u Karlobagu biti jedan tim, a 5 u Senju. Tijekom ljetne sezone tim iz Karlobaga bit će vraćen natrag u Senj. Dogovoren je radni sastanak s ravnateljicom HMP kako bi se oformio novi tim u Senju i na tome ćemo raditi, kazao je Milinović.

Maras je uputio pitanje vezano za nalaz revizije 2016. i proračun 2018.

-          Nalaz revizije upućuje da je isplaćena masa sredstava za plaće i veća je od dozvoljene i prema propisima dozvoljena masa iznosila je 20 posto od utvrđene osnovice, više za 5 milijuna kuna. Ako znamo da ste rekli da neće biti novog zapošljavanja, a bilo ga je, danas vidimo tu bivšeg gradonačelnika, zaposlili ste i dogradonačelnicu, bivši župan je isto zaposlen. Ako znamo da niste smanjili plaće zaposlenima, a naročito sebi koja je najveća u Hrvatskoj preko 18 tisuća neto, znamo da se prihodi nisu povećavali i županija diže dva kredita. Kako mislite u skladu sa zakonskim obvezama u 2018. zadovoljiti upute revizije, a da masa sredstava za plaće da ne bude veća od dozvoljenog iznosa?, upitao je.

-          Imamo uvjetno mišljenje financijske revizije što znači da nema mjesta postupanju tijela i da ništa nije suprotno zakonu te vrste da bi se dizale kaznene prijave, to je meni najvažnije. Ako mene primoravate da smanjim plaću djelatnicima između 40 i 50 posto ovdje javno govorim da neću jer bi onda došli u zakonski okvir o kojem vi govorite. To je jedini način na koji bi mogli 1.1. uklopit se u 20 posto izvornih prihoda za plaće i mnoge županije nemaju usklađene vlastite prihode s izdvajanjima za plaću. Desetke preporuka revizije smo već ukalkulirali u proračun od ove godine. Na početku mog mandata je bilo 68 zaposlenih, a sada ima 67. Ovdje je sjedila gospođa Blažević koja je otišla u mirovinu, raspisali smo natječaj i ovdje sjedi gospodin Krmpotić. To nije novo zapošljavanje. Što se tiče moje plaće, ja sam unatrag nekoliko godina potrebitim pomogao s 50,60 tisuća kuna. Koliko ste vi? Smanjite vi svoju plaću, pokažite se primjerom i koliko god vi smanjite svoju toliko ću i  ja svoju plaću, odgovorio je Milinović.

-          Očekivao sam samo konkretne odgovore, a ne napad na osobnoj razini. Kada ja budem imao 18 tisuća kuna plaću ja ću vrlo rado ju smanjiti zajedno s vama. Ono što je važno je da proučite zakon o plaćama, proračunu i fiskalnoj odgovornosti. S ove govornice vam kažem da ću ovo poslati premijeru i ministru financija i državnom odvjetništvu jer upozoravam vas da kršite zakon. Svi koji su podržavali vašu politiku devastacije koja će dugoročno koštati županiju su odgovorni. U milijunskom minusu smo isključivo zbog vas, zaključio je Maras.

Iva Vidović Pocrnić

Podijeli novost na društvenim mrežama!