O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Udbinska zornica pod svijećama

1/9
Udbinska zornica pod svijećama
Udbinska zornica pod svijećamaUdbinska zornica pod svijećamaUdbinska zornica pod svijećamaUdbinska zornica pod svijećamaUdbinska zornica pod svijećamaUdbinska zornica pod svijećamaUdbinska zornica pod svijećamaUdbinska zornica pod svijećamaUdbinska zornica pod svijećama
Objavljeno: 13-12-2017

Zornice su dio tradicionalnih adventskih pobožnosti. Misa zornica po tradicionalnom obredu naziva se “Rorate Misa”, prema riječima iz Introitusa (Ulazne pjesme), koje dolaze iz Izaije 45,8:

“Rorate, caeli, desuper, et nubes pluant justum, aperiatur terra, et germinet Salvatorem” (“Rosite, nebesa, s visine! Oblaci, daždite Pravednika! Neka se otvori zemlja i neka iz nje nikne Spasitelj!”).

Rorate Misa je osvijetljena isključivo svjetlima svijeća. U okružju prigušenog svjetla, svećenici i vjernici se pripravljaju na čašćenje Svjetla svijeta, koje se uskoro ima roditi, i zahvaljuju Bogu na daru naše Gospe. Kako Misa odmiče, sve je bliži izlazak sunca, pa crkva postupno postaje sve svjetlija, osvijetljena suncem, onako kako je naša vjera osvijetljena Kristom.

I mislio bi sad čovjek gledajući ove fotografije da i mi imamo tradicionalni oblik mise ili da je župnik postao neki romantičar, ali ne. Kod nas zbog nevremena nema struje i jutros smo klanjanje i misu zornicu slavili pod svjetlima svijeća iako trostruko desetkovani.Nakon mise, susret s par ljudi i pitanje hoćemo li i sutra tako. 

I to baš na sv. Luciju, navjestiteljicu božićnog svjetla. Molili smo Lucijin zagovor kako bi imali hrabrosti skinuti naočale ovoga svijeta i staviti naočale Svjetla kako bi sve oko sebe gledali Božjim naočalama.

Danas je i obljetnica progona starih Udbinjana 1942. Crkva sv. Nikole na ovaj je dan spaljena, Hrvati protjerani, spaljene sve knjige, preorano i prekopano groblje - kako bi se zatro svaki trag Hrvata i katolika. 

Ali svjetlo pobjeđuje, Isus je rekao: “Ja sam s vama do svršetka svijeta” i “ni vrata paklena neće je nadvladati” - Crkvu. I tako je nakon 68 godina (1942. - 2010.) Svjetlo ponovno zasjalo na Udbini, vrata pakla su pobijeđena i nad poljem, koje je više puta preorano topovima i puškama nego plugom, više puta zalivenom ljudskom krvi nego kišom nebeskom, blista Svetište hrvatskih mučenika. Zato je naše Svetište ne samo svetište hrvatskih mučenika nego i svetište Božjeg obećanja i Božje pobjede.

Ah. Toliko simbolike na današnji dan. To čovjek bolje primjećuje kad nema struje.

 

Josip Šimatović/CHM

Foto: CHM

Podijeli novost na društvenim mrežama!