O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Večer posvećena Peri Budaku povodom 100. godišnjice rođenja

1/1
Večer posvećena Peri Budaku povodom 100. godišnjice rođenja
Večer posvećena Peri Budaku povodom 100. godišnjice rođenja
Objavljeno: 12-12-2017

 

Želeći obilježiti stogodišnjicu rođenja dugogodišnjega direktora Nakladnoga zavoda Matice hrvatske (1970–1981), hrvatskoga književnika, kazališnog i filmskog umjetnika, glumca i redatelja, prvoga ravnatelja Zagrebačkoga dramskog kazališta (danas Gradsko dramsko kazalište Gavella), koji je to kazalište vodio od 1953. do 1970., Matica hrvatska organizira događanje naslovljeno Večer posvećena Peri Budaku (100 godina svestrana umjetnika, književnika, kazališnoga čovjeka i urednika). Nakon uvodnoga kontekstualiziranja Mire Muhoberac opusa Pere Budaka u hrvatsku književnost te kazališnu i filmsku umjetnost, slijedi izlaganje književnoga povjesnika, kroatista i sveučilišnoga profesora Vinka Brešića o životu i djelu Pere Budaka te razgovor Mire Muhoberac s kazališnim redateljima Aidom Bukvić i Robertom Raponjom i glumcima Dubravkom Ostojić i Vojinom Perićem.

Kolaž filmskih uloga Pere Budaka pripremio je filmolog Daniel Rafaelić, a svoj prinos razgovoru dat će i glumac Željko Duvnjak, redatelj najnovije predstave Klupko Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život. Događanje posvećeno stotoj godišnjici rođenja i devetoj godišnjici smrti Pere Budaka (Trebinje, 21. lipnja 1917–Zagreb, 4. prosinca 2008.) osmislila je i vodit će dramaturginja, teatrologinja, redateljica, književna i kazališna kritičarka Mira Muhoberac, urednica književnosti u Vijencu i tajnica Odjela za kazalište i film Matice hrvatske. U programu sudjeluju i Vojko Perić, Dubravka Ostojić i Robert Raponja.

Večer posvećena Peri Budaku održat će se u srijedu, 13. prosinca 2017. s početkom u 18 sati u prostorijama Matice hrvatske u Zagrebu.

 

Izvor: Matica hrvatska

Podijeli novost na društvenim mrežama!