O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Predstavljanje Otočkoga dekamerona II.

1/11
Predstavljanje Otočkoga dekamerona II.
Predstavljanje Otočkoga dekamerona II.Predstavljanje Otočkoga dekamerona II.Predstavljanje Otočkoga dekamerona II.Predstavljanje Otočkoga dekamerona II.Predstavljanje Otočkoga dekamerona II.Predstavljanje Otočkoga dekamerona II.Predstavljanje Otočkoga dekamerona II.Predstavljanje Otočkoga dekamerona II.Predstavljanje Otočkoga dekamerona II.Predstavljanje Otočkoga dekamerona II.Predstavljanje Otočkoga dekamerona II.
Objavljeno: 02-12-2017

Sinoć je u Gackom pučkom otvorenom učilištu upriličeno predstavljanje knjige grupe autora Otočki dekameron 2. čime je priveden 'kraju' taj dvogodišnji projekt Katedre čakavskoga sabora pokrajine Gacke i pojedinaca s ciljem popularizacije čitanja i pisanja.

O svakovrsnom bogatstvu novela 10 autora objedinjenih u zborniku od 100 novela najprije je govorila recenzentica doc. dr.sc. Jasminka Brala-Mudrovčić naglašavajući kompaktnost i zaokruženost cjeline unatoč raznolikosti stilskih značajki autora. Otočki dekameron predstavlja fresku društva, ljudi i kraja koji nas okružuju, kazala je Brala-Mudrovčić te vrsnim sažecima znanstvenim pristupom oslikala novelističke osobitosti svakog autora ponaosob.

Don Anđelko Kaćunko, ili za ovu prigodu – Donkameron (kao jedan od autora), najavljen je autentičnim sms skečom, a u izlaganju je naglasio tri 'fenomena'. Citirao je riječi književnog teoretičara dr. Vladimira Lončarevića koji kaže da „do sada nije čuo za sličan poduhvat kao što je Otočki dekameron“, a što znači da se Otočac ovom knjigom upisao u jedinstvenu globalnu kartu. Prisjetio se kako je na zagrebačkoj promociji Otočkog dekamerona u Društvu hrvatskih književnika dr. Ante Bežen istaknuo kako je Otočac županijska literarna metropola te trebamo biti ponosni, smatra don Anđelko, što se Dekameronom Otočac dodatno utvrđuje kao – biskupijska i županijska – općenito kulturna i poglavito literarna 'Fortica'. Također Otočki dekameron govori o važnosti pisane riječi i kulture čitanja danas u poplavi vizualnog 'smeća' te je njegovo ukoričenje, tj. prelazak iz virtualnog svijeta u pisanu verziju, doprinos i potvrda „besmrtnosti knjige“.

Nakladnik Milan Kranjčević osvrnuo se na neke faze realizacije projekta odnosno samoga tiskanja te optimistično najavio novi projekt na pomolu koji će po svoj prilici okupiti otočke pjesnike. Moderatorica programa prof. Manja Kostelac-Gomerčić pozvala je za mikrofon i ostale 'dekameronce', pa su svoj doživljaj dekameronskoga sudioništva prenijele Jasna Ilić, Jelena Benčić i Maja Žubrinić.

Jelo bez začina je bljutavo, pa bi i ovo predstavljanje ostalo nedorečeno da se nije virtuoznim izvedbama "Božić bili" i "Zdravo djevo" na bisernici i braču pridružio i Zvonimir Tonković, prvi profesor tambure u Hrvatskoj, i oduševio brojnu publiku. Naime, čudesno je kako iz jednog instrumenta uspije izvući svu puninu pjesme, nadilazeći svaku točnu, ali ipak samo puku reprodukciju, te dosežući visoku umjetničku razinu.

S obzirom na predblagdanski ugođaj i nadolazeće dane darivanja, nakladnik je publici ovoga puta darovao veliki popust, ali su u nagradnoj igri izvlačenja brojeva izvučena i imena triju dobitnica besplatne knjige.

Dekameronci su inače pozvani i na predstavljanje knjige u Zagrebu i Rijeci, pa će se 'finale' projekta po svoj prilici malo odužiti, no najbitnije je, kako je naglasila inicijatorica prof. Kostelac-Gomerčić koju su 'dekameronci' prozvali 'majkom Dekamerona', da se ubrzo pokažu i prvi plodovi nakon završetka ove dekameronske 'sjetve'.

 

I.B.

Podijeli novost na društvenim mrežama!