O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

ŽeneITočka: uvodničarka o ženskom poduzetništvu

1/1
ŽeneITočka: uvodničarka o ženskom poduzetništvu
ŽeneITočka: uvodničarka o ženskom poduzetništvu
Objavljeno: 23-11-2017

Njezino radno mjesto je u Hrvatskoj gospodarskoj komori, direktorica je Sektora za industriju i IT, a na 2. međunarodnoj konferenciji o ženama u poduzetništvu, koja će se održati 7. prosinca u Otočcu, bit će uvodničarka. Ona je Tajana Kesić Šapić.

Između ostalog, osvrnut će se na činjenice nepovoljne za žene. Žene su većina u svjetskoj populaciji, ali i dalje su u sferi poduzetništva – manjina zbog raznih prepreka, socijalnog, ekonomskog, ali i politički nepovoljnog položaja u odnosu na muškarce.

Obavljaju dvije trećine posla u svijetu, no privređuju svega jednu desetinu svjetskog dohotka, a posjeduju manje od jedan posto svjetskih dobara. Mnoge žene nemaju ravnopravan pristup kreditima, jamstvima, izobrazbi i informacijama, što je i jedna od prepreka ka uspješnom vođenju poslova.

Podaci u Hrvatskoj govore da je od top 500 menadžera u Hrvatskoj samo 45 žena. U vlasništvu žena je 31,3 posto hrvatskih tvrtki, a samo 28,2 posto žena zauzima mjesta u izvršnom menadžmentu.

Također žene u Hrvatskoj zarađuju u prosjeku 10-11 posto manje od muškaraca iako upravo one čine 60 posto visoko obrazovanih u Hrvatskoj.

Hrvatska gospodarska komora već čitav niz godina aktivno daje svoj doprinos razvoju poduzetništva žena kao jedan od sudionika provedbe nacionalne Strategija razvoja ženskog poduzetništva 2014.-2020., ali i nacionalne Strategije ravnopravnosti spolova.

 - Organizacijom ove konferencije želimo potaknuti raspravu o poduzetništvu žena, edukaciju i umrežavanje hrvatskih poduzetnica s poduzetnicama iz drugih zemalja, ali i dati svoj puni doprinos u provedbi mjera za što veće uključivanje i opstanak žena u poduzetništvu - ističe Kesić Šapić ususret konferenciji u Otočcu.

 

AuO/M.K.G.

Podijeli novost na društvenim mrežama!