O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

U Senjskoj knjižnici obilježen Međunarodni dan tolerancije

1/1
U Senjskoj knjižnici obilježen Međunarodni dan tolerancije
U Senjskoj knjižnici obilježen Međunarodni dan tolerancije
Objavljeno: 20-11-2017

Ovaj tjedan obilježen je u Gradskoj knjižnici Međunarodni dan tolerancije. Sadržajni i poučni susret organizirali su senjska knjižnica te senjska srednja škola Pavla Ritera Vitezovića s ciljem promoviranja tolerancije i poštivanja različitosti među mladim generacijama, a pod geslom – Budimo tolerantni – budimo ljudi!

Na samom početku susreta voditelji programa-knjižničarka Ana Prpić Rogić te prof. povijesti Silvije Šojat pojasnili su gimnazijalcima zašto je izuzetno važno osvještavati toleranciju te naglasili da izostanak tolerancije vodi u ratove, kršenje ljudskih prava i nehumanost, što je povijest, nažalost, više puta potvrdila.

Prvi dio programa obilježen je dvama zanimljivim prezentacijama. Kroz prvu je Prpić Rogić dala osvrt na najčešće oblike netolerancije i kršenja ljudskih prava kroz povijest. Kroz brojne primjere i fotografije opisani su rasna diskriminacija i ropstvo u SAD-u te ugnjetavanje i genocid holokausta, a poseban naglasak je stavljen na domaću povijest te Domovinski rat u kojem su Hrvatima osporavana nacionalnih, građanskih i političkih prava. Prigodno, uoči obljetnice pada Vukovara, obrađena je i epska bitka za Vukovar-grad heroj u kojemu su za vrijeme rata i pogotovo nakon pada grada učinjeni strašni zločini te su ljudska prava kršena na svim razinama.

Drugu prezentaciju izradili su učenici Povijesne grupe senjske srednje škole pod vodstvom prof. Šojata. Kroz riječ i sliku učenik Mateo Milaković upoznao su nas s pojmom pacifizma te predstavio biografije zaslužnika koji su toleranciju i mirotvorje živjeli svim srcem, poput Kinga, Gandhija, Lennona i mnogih drugih.

Na samome kraju odigrali smo kviz Živjela tolerancija u kojem su učenici pokazali zavidno znanje te sjajan natjecateljski duh, a najbolji su i nagrađeni.

Mržnja, netolerancija i ekstremizam rađaju ratove, genocid i zlo. Zato nove generacije moramo odgajati kao građane koji žive u demokraciji i toleranciji i prihvaćaju sve ljude bez obzira na dob, spol, vjeru, boju kože i uvjerenje. Na taj način sprječavamo novi holokaust i stvaramo bolji, ljepši svijet. I ovakva druženja i edukacije veliki su korak prema takvoj vrsti razmišljanja, rekli su zaključno voditelji programa zadovoljni što je učenicima bilo zanimljivo, a ujedno su i mnogo naučili.

GKS / I.B.

Podijeli novost na društvenim mrežama!