O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Biskupijski susret čitača u liturgiji: Mi kršćani smo u pobjedničkom timu

1/4
Biskupijski susret čitača u liturgiji: Mi kršćani smo u pobjedničkom timu
Biskupijski susret čitača u liturgiji: Mi kršćani smo u pobjedničkom timu Biskupijski susret čitača u liturgiji: Mi kršćani smo u pobjedničkom timu Biskupijski susret čitača u liturgiji: Mi kršćani smo u pobjedničkom timu Biskupijski susret čitača u liturgiji: Mi kršćani smo u pobjedničkom timu
Objavljeno: 20-11-2017

PLITVICE - U pastoralnom centru Marije Majke Crkve na Mukinjama, Plitvice, održan je redoviti godišnji susret čitača u liturgiji Gospićko-senjske biskupije. Susret, inače 11. po redu započeo je molitvom Trećeg časa koji je predvodio generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mr. Marinko Miličević. Središnju temu „Služba čitanja u očima vjernika“ održala je poznata hrvatska teatrologinja i profesorica Umjetničke akademije u Osijeku dr. Sanja Nikčević u nazočnosti preko 50 sudionika susreta iz svih dekanatskih središta kao i više svećenika.

Nakon što je prenijela vlastita duhovna iskustva i duboki doživljaj vjere koji je osjećala proteklih ljetnih odmora u pastoralnom centru na Baškim Oštarijama uz duhovno vodstvo vlč. Marinka Miličevića koji je voditelj duhovnih obnova, dr. Nikčević, koja se bavi odgajanjem glumaca i lutkara te teorijom i poviješću kazališta kao i kritikom, sudionicima je ukratko objasnila tehničke detalje vezane za iznošenje riječi Božje na misama. To nije scenski nastup, već susret s Riječju Božjom i osobno obogaćivanje svakog čitača.

Dr. Nikčević je zatim progovorila o stanju i tendencijama u razvoju kazališta u nas i u svijetu pri čemu se mi katolici često žalimo da nas napadaju, no mi opstajemo preko 2000 godina i mi kršćani smo u pobjedničkom timu. Baveći se kazalištem u Osijeku, za razliku od Zagreba, mogu biti ono što jesam, na svom uredu imam križ, na što mi nitko ne prigovara. Primjer je to da Bog preko nas gradi vrata milosrđa. Od 1945. na ovamo, kada je u kazalištu prevladao sekularistički svjetonazor, dotadašnji teatar, koji se razvijao od antike pa sve do sredine 20. stoljeća, je ustuknuo. Sekularističko kazalište ima obilježja triju razina: 1. Znanosti 2. Kritike te 3. Odnosa prema individui koja postaje vrhovna vrijednost bez žrtvovanja. U glazbi dominira atonalnost, a u umjetnosti Tomislav Gotovac u fotografiji, Oliver Frljić u kazalištu i Miljenko Jergović u književnosti su stavljeni na pijedestal. Kako na to reagirati pošto je kazališni svijet zatvoren u sprezi medija, državnih sponzora i kritičara, a uz činjenicu da se ljudi boje ići protiv struje pri čemu slijede trendove jer nemaju izbora? Kazalište treba mijenjati odozdo, na periferiji, uz afirmaciju vrijednosti koje mi volimo (Festival kršćanskog kazališta, Frka u Virovitici, Pasionska baština, Križevci). Sama sam najbolji primjer da se može biti kršćaninom u kazalištu i znanosti pri čemu moji studenti imaju mogućnost izbora. Po uzoru na antiku, kazalište mora biti sveto, dobro, lijepo i korisno, dok danas sekularizam izbacuje sve afirmativno. Ne smijemo odustati u stvaranju lijepe, dobre, svete i korisne umjetnosti pogotovo jer smo u pobjedničkom timu, zaključila je dr. Nikčević.

Na koncu je održana kraća rasprava u kojoj su sudionici susreta zahvalili dr. Nikčević na optimističnim riječima i nadom i vjerom u bolje sutra.

Z.R.

Podijeli novost na društvenim mrežama!