O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Euharistijsko slavlje u Senju kao zahvala za 50 godina svećeništva mons.Tomislava Šporčića

1/5
Euharistijsko slavlje u Senju kao zahvala za 50 godina svećeništva mons.Tomislava Šporčića
Euharistijsko slavlje u Senju kao zahvala za 50 godina svećeništva mons.Tomislava Šporčića Euharistijsko slavlje u Senju kao zahvala za 50 godina svećeništva mons.Tomislava Šporčića Euharistijsko slavlje u Senju kao zahvala za 50 godina svećeništva mons.Tomislava Šporčića Euharistijsko slavlje u Senju kao zahvala za 50 godina svećeništva mons.Tomislava Šporčića Euharistijsko slavlje u Senju kao zahvala za 50 godina svećeništva mons.Tomislava Šporčića
Objavljeno: 23-10-2017

SENJ - U nedjelju,  22. listopada 2017. u 19 sati  mons. Tomislav Šporčić, župnik i dekan otočki predvodio je Euharistijsko - zahvalno bogoslužje u Senjskoj katedrali.

S njimje suslavio senjski župnik preč. dr. Richard Pavlić, posluživala su četrvorica ministranata viših razreda osnove škole i srednjoškolci. Nedjeljna čitanja je pročitala Marija Špalj koja je u Otočcu pohađala Tečaj vjere za teološku kulturu laika. Godinama je aktivna župljanka u župnoj zajednici, te svoju djecu i obitelj nastoji tako formirati.

Na koru je Katedralni zbor pjevao višeglasnu misu pod ravnanjem dugogodišnjeg i iskusnog zborovođe Ivana Prpića - Špike i orguljaša Milana Dučića.  Oni su preuzeli vođenje Senjskoga zbora u vremenu dok je Slavljenik župnikovao u Senju, a to je bilo od 1986 - 1992. godine. Vodi ga do danas. A  Ivan Prpić je dirigent i Udruženog zbora Gospićko-senjske biskupije koji redovito predvodi pjevanje na proslavi Dana hrvatskih mučenika na Udbini.

U homiliji je Predvoditelj govorio o tajni - otajstvu Svećeničkog reda i o svećeničkom služenju. To otajstvo i sam svećenik ne razumije do kraja. To je uvijek više od njega samoga. Svećenik je kao predvoditelje Božjeg naroda - župne zajednice onaj koji otvara duhovne vidike prema nadnaravnom životu. Njemu je darovana milost i snaga koju onsam po sebi nikad ne bi mogao imati. Svećenik je kao Zdenac u sred sela iz kojeg svećenik posreduje vodu živu - Kristov život pod preko sakramenata koji su vidljivi znakovi nevidljive Božje milosti. Svećenik sve svoje vrijeme i svoje darove daje u službi narodu. Svećenik ima svoje osobite radosti ali i žalosti i boli. Možda najviše i u tome što često ne može vidjeti prlodove svoga rada niti sijanja Riječi Božje. No, to je bila stvarnosti i samoga Gospodina. I tu svećeniku treba vjera kako ne bi smalaksao. Božji narod je pozvan da moli za djelatne svećenike kao i za nova svećenička zvanja.

Na kraju mise zlatomisniku Šporčiću  je izrekao čestitku župnik preč. dr. Richard Pavlić i u ime župljana i pjevačkog zbora  Ivana Prpić - Špika. 

Nakon Sv. Mise više sudionika su uzeli knjigu: Poziv, poslanje i služenje  - pedeset godina svećeništva.

Po završetku programa u katedrali preč.dr.Pavlić je goste iz Otočca i članove pjevačkog zbora pozvao na domijenak i druženje.

U svakom slučaju ovaj susret u Senju bio je svečan i dojmljiv. Bilo je prisjećanje na šesto godišnje župnikovanje mons.Šporčića u Senju, na razne programe na razini Župe i tadašnje Riječko-senjske biskupije, na zajedničke i grupna druženja, na duhovna događanja kao i ona organizacijska - vanjska.

 

I.B.

Podijeli novost na društvenim mrežama!