O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Ako su na vas prebacili odgovornost ...

1/1
Ako su na vas prebacili odgovornost ...
Ako su na vas prebacili odgovornost ...
Objavljeno: 20-09-2017

OTOČAC – Ovo je vijest za sve one poduzetnike koji se bave prijevozom, odnosno koji u svom poslovanju koriste teretna motorna vozila. Europska je komisija kaznila globom od skoro tri milijarde eura nekoliko najvećih proizvođača kamiona (MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco i DAF)  jer su kršili pravila tržišnog natjecanja.

MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco i DAF udružili su se kako bi koordinirali cijene srednjih i velikih kamiona te kako bi troškove odredbi o čistom zraku, odnosno emisiji plinova, prebacili na kupce. 

Prema toj odluci, ako su hrvatski poduzetnici kupci poduzetnika za koje je Europska komisija utvrdila da su sklopili zabranjeni sporazum (kartel) i tim kartelom im je nanesena šteta, imaju pravo na podnošenje zahtjeva za naknadu štete sukladno odredbama Zakona o postupcima naknada štete zbog povreda prava tržišnog natjecanja i EU Direktive 2014/104 Europskog parlamenta i Vijeća od 26. studenoga 2014. o određenima pravilima kojima se uređuju postupci za naknadu štete prema nacionalnomu pravu za povrede odredaba prava tržišnog natjecanja država članica i Europske unije, koja je tim Zakonom preuzeta u hrvatsko zakonodavstvo.

Prema Zakonu o postupcima naknada štete, svatko tko je pretrpio štetu prouzročenu povredom prava tržišnog natjecanja od strane poduzetnika ili udruženja poduzetnika ima pravo na učinkovito ostvarivanje prava na potpunu naknadu štete od tog poduzetnika ili udruženja poduzetnika.

Za navedene postupke naknade štete zbog povreda prava tržišnog natjecanja nadležni su trgovački sudovi u Republici Hrvatskoj kojima se uz navedeni Zakon o postupcima naknada štete primjenom odredbi Zakona o parničnom postupku kao općeg propisa  podnosi tužba/zahtjev za naknadu štete.

Nažalost ne postoje neke detaljne upute Europske komisije kako doći do naknade jer se naknada traži preko sudova u zemljama članicama. Ovom vrstom sudskih postupaka bave se odvjetnička društva – skreće pozornost svojim članicama Hrvatska gospodarska komora.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!