O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Karakaš na 5. festivalu svjetske književnosti

1/1
Karakaš na 5. festivalu svjetske književnosti
Karakaš na 5. festivalu svjetske književnosti
Objavljeno: 07-09-2017

Vrtoglavo raste 'cijena' književnoga djela Damira Karakaša (brinjskog derančića, senjskog gimnazijalca, zagrebačkog studenta, splitskog, pariškog ..., itd.) i predug bi bio članak kad bismo samo pobrojili sve pohvalne recenzije, osvrte i kritike Karakaševa zadnjeg romana 'Sjećanje šume' (u svibnju 2017. doživio već 3. izdanje!), sve intervjue i sva piščeva gostovanja i predstavljanja vezana samo uz taj prošle godine objavljeni roman u izdanju Sandorfa.

Malo koji autor dočeka da ga baš toliko hvale, cijene i traže u zemlji i regionu kao što je to dočekao Karakaš, a taj njegov uspjeh nipošto se nije dogodio preko noći već je rezultat ustrajnog, napornog i brižljivo doziranog književnoga rada.

Ovdje ćemo samo spomenuti da Karakaš i sutra gostuje na 5. Festivalu svjetske književnosti (od 3. do 9. rujna u Zagrebu i Splitu) u sklopu programa „Dvostruki portreti: Eduardo Halfon&Damir Karakaš“ - dijalog će moderirati Roman Simić.

"Eduardo Halfon je svojom prvom knjigom 'Poljski boksač' skrenuo pozornost svjetske javnosti na Gvatemalu i odmah se uvrstio u red predvodnika novoga vala južnoameričke proze." Slično mjesto  među predvodnicima nove hrvatske proze ima Damir Karakaš, koji je „od Like stvorio vlastiti Macondo..."

Festival svjetske književnosti inače ima izvrsno osmišljen i ozbiljan program, s odličnim odazivom publike i nizom različitih događanja (predstavljanja književnika, stripova, novih projekata, tu je i poseban filmski program, izložbe, koncerti…), čime Zagreb svrstava u važan dio međunarodne književne i kulturne scene.

Kako kaže Robert Perišić, 'Sjećanje šume' kratki je roman poetskoga tempa, (…) Knjiga u kojoj se natječu strah i volja, dodiruje trauma, humor i poezija. Knjiga s ruba šume, posve karakaševska, uvrnuta u svojoj logici, točna i tečna, pomaknuta i razumljiva, knjiga koja može u svijet. Mala velika knjiga“.

'Sjećanje šume' je doista malo džepno izdanje, baš kakvo pristaje čitateljskim navikama 'kratkog daha' suvremenog čitatelja, reprezentativno djelo aktualne epohe u mnogo čemu. Još ga niste pročitali? Pa što se čeka? Da dođe u školske čitanke? (eto i toga, sluti se….) 

 

Više na: http://www.fsk.hr/program/2017

 

M.K.G.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!