O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Blagoslov obnovljenog križa na Poljicima

1/20
Blagoslov obnovljenog križa na Poljicima
Blagoslov obnovljenog križa na PoljicimaBlagoslov obnovljenog križa na PoljicimaBlagoslov obnovljenog križa na PoljicimaBlagoslov obnovljenog križa na PoljicimaBlagoslov obnovljenog križa na PoljicimaBlagoslov obnovljenog križa na PoljicimaBlagoslov obnovljenog križa na PoljicimaBlagoslov obnovljenog križa na PoljicimaBlagoslov obnovljenog križa na PoljicimaBlagoslov obnovljenog križa na PoljicimaBlagoslov obnovljenog križa na PoljicimaBlagoslov obnovljenog križa na PoljicimaBlagoslov obnovljenog križa na PoljicimaBlagoslov obnovljenog križa na PoljicimaBlagoslov obnovljenog križa na PoljicimaBlagoslov obnovljenog križa na PoljicimaBlagoslov obnovljenog križa na PoljicimaBlagoslov obnovljenog križa na PoljicimaBlagoslov obnovljenog križa na PoljicimaBlagoslov obnovljenog križa na Poljicima
Objavljeno: 20-08-2017

Blagoslovu obnovljenog križa (raspela) na raskršću u Poljicima prethodio je obred pobožnosti križnog puta u kapeli Bezgrešnog začeća BDM na Poljicima koji je, kao i obred blagoslova, vodio mons. mr. Tomislav Šporčić, biskupijski vikar i otočki dekan i župnik. Uz postaje križnog puta uvodne dijelove teksta čitali su Milan Gomerčić i Valerija Dasović. Odazvali su se u većem broju vjernici iz Poljica, naselja Pod Pakljom i Donjega grada, te nekolicina iz Otočca.

Za ovu je prigodu mons. Šporčić odabrao Križni put Vice Blekića, nedavno preminulog franjevca trećeredca, koji je jedno vrijeme bio u Ogulinu u službi pastoralnog pomoćnika u župi bl. Alojzija Stepinca i na raspolaganju okolnim župnicima, kojima je ostao u lijepom sjećanju kao vrlo duhovan i nadaren za pisanje.  Nakon križnog puta prisjetio se mons. Šporčić i kako se je don Mihovil Kurkut izrazio vrlo pohvalno o 14 slika za postaje križnog puta na zidovima kapele BDM nakon zainteresiranog razgledanja, donijevši sud kako se radi o neobično zanimljivom i vrijednom umjetničkom radu.

Prilikom obreda blagoslova poljičkog križa mons. Šporčić podsjetio je i na sveukupno značenje znaka križa u njegovoj pojavnosti u kršćanstvu, a potom je Dražen Kostelac uime Poljičana koji su obnavljali i popravljali stari hrastov križ ukratko izložio tijek obnove. Križ je podignut 1958. godine, a kad se još jednom pribroji broj 58 dobije se godina 2016., godina obnove križa. Svakako predugo, zaključio je Kostelac, što bi novim generacijama trebao biti podsjetnik da ne čekaju toliko dugo.

Ustvrdivši kako je u nekim mjestima gdje nema crkve ni drugih obilježja ovakav drveni križ-raspelo jedini znak kršćanstva, mons. Šporčić je tu tvrdnju potkrijepio primjerom križa iz Lipovlja. Prisjetio se kako je za njegova djetinjstva u Jugoslaviji jedan svećenik pokrivao cijelo područje od Krasna do Crnog Jezera. Tako se događalo da su Lipovljani, oni koji nisu odlazili na nedjeljne mise u Prozor ili Kuterevo, svećenika viđali samo jednom godišnje za blagoslova kuća jer u njihovu selu nije bilo crkve. Socijalistička ideologija zbog toga je jako pustila korijenje u selu i mladi su se rado uključivali u razne organizacije. Jedino mjesto vjere bilo je raspelo na križanju kod kojega bi se seljaci prekrižili. No, jedan među njima ne bi se samo prekrižio, nego bi dugo stajao pred križem i molio, a kada bi naišla seoska djeca, ako se ne bi prekrižila i poklonila pred Spasiteljem, on bi ih vraćao natrag da to učine.

- Bio je to vaš otac, obratio se mons. Šporčić prisutnoj vjernici Barković iz Lipovlja, udanoj na Poljica.

U opuštenijoj atmosferi nakon završetka obreda blagoslova mons. Šporčić je porazgovarao s okupljenim vjernicima, a fotografijom smo zabilježili i 'spominjanje' s 91-godišnjom Marijom Mlinarić, zasigurno najstarijom prisutnom vjernicom.

Na kraju je mons. Šporčić zaključio kako bi se na Poljicima mogla osnovati posebna župa jer naselje raste, o čemu svjedoče brojne nove napravljene obiteljske kuće, no to se ne će dogoditi jer nema dosta svećenika. Preporučio je Poljičanima da podno ovoga križa zapale svijeću kada imaju misu za pokojne u kapeli BDM, neka se vidi da je u tijeku molitva za pokojnika.

Eto, nastojali smo ovim člankom prenijeti djelić narodskoga duha i duha svećenika ukorijenjenoga u narodu, nadamo se da smo u tome bar malo uspjeli.

 

M.K.G.

Podijeli novost na društvenim mrežama!