O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Počelo šivanje divovske senjske uskočke crvenkape

1/4
Počelo šivanje divovske senjske uskočke crvenkape
Počelo šivanje divovske senjske uskočke crvenkapePočelo šivanje divovske senjske uskočke crvenkapePočelo šivanje divovske senjske uskočke crvenkapePočelo šivanje divovske senjske uskočke crvenkape
Objavljeno: 16-08-2017

Građani Senja, prijatelji Senja i turisti koji su se danas, 16. kolovoza 2017., zatekli na senjskoj Beloj rivi od 10 do 11.30 sati, imaju priliku nazočiti događanju – performansu kojim počinje veliki interdisciplinarni projekt „Crvenkapice“ – šivanje velike senjske uskočke kape crvenkape.

Riječ je o interdisciplinarnom višegodišnjem projektu kreativne i kulturne industrije, s neizbježnim segmentom očuvanja, prezentacije te brandiranja nacionalne kulturne baštine, koji će revitalizirati i brandirati tu skoro zaboravljenu tradicijsku kapu.

Projekt „Crvenkapica“ odvijat će se u etapama, uključivat će odabrane sudionike sa senzibilitetom za umjetnost, povijest i čuvanje nacionalne kulturne baštine – i trajat će tri godine. 

Njime će se uskočka crvenkapa, dragulj baštine grada Senja i Hrvatske, prezentirati široj javnosti tako da će se na nizu radionica na javnom otvorenom prostoru trgova i ulica diljem Hrvatske, po predlošku izvorne kape, šivati dijelovi kape (pačvorci) taman u toliko velikom broju da se od njih sašije najveća kapa crvenkapa. Iz svakog dijela Hrvatske doći će jedan komad platna 50cmx50cm koji bi se onda spojio u jednu veliku senjsku uskočku kapu. Tom velikom crvenkapom okitit će se tvrđava Nehaj u Senju.

Uskočka kapa praktički ne postoji osim na kamenoj plastici glave uskoka i kao eksponat u muzeju. Idejna začetnica i autorica projekta, senjska umjetnica Marija Zudenigo, ističe kako se nikada o toj kapi nije pričalo niti je se interpretiralo.

- Želimo je oživjeti jer svakako govorimo o izrazito vrijednoj nacionalnoj kulturnoj baštini. Ideja je sklapanje tih pačvoraka ( komada platna ) iz cijele Hrvatske kako bi napravili jednu veliku uskočku kapu koja će zaokružiti cijelu Nehajsku tvrđavu u Senju. Inače, uskočka kapa je upotrebljiva i nosiva čak i u današnjim modnim izričajima i trendovima. Također, kapa je ilirskog podrijetla i ilirske nošnje što znači da ta priča traje od neolitika do danas. Idemo korak po korak pa ćemo vidjeti gdje će nas ova priča odvesti, iskreno se nadam kako će uskoro uskočka kapa postati prepoznatljiv simbol Senja, zaključuje Zudenigo.

Ova je umjetnica svoju ljubav prema gradu već izrazila s dva zapažena volonterska projekta za Senj, „Senjska balonarij”  kojim se obilježila velika 3000 obljetnica postojanja ovoga mediteranskoga grada te „Senjska Fregata“ – porinuće 1000 papirnatih brodića senjskoj luci, 4. lipnja 2016., u čast grada Senja, za očuvanje Jadrana i Mediterana.

Voditelj projekta je Andrea Perkov, a nositelj projekta Kazalište Lutonjica. Izvođač projekta (šivanje i sklapanje crvenih komada tkanine sa željama, porukama, zapisima...) je kreativni tim Artmašina. 

Izvor: fb (događaj Crvenkapica)/turizam.hr

M.K.G.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!