O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Hoće li primjena zakona doći glave računovođama?

1/1
Hoće li primjena zakona doći glave računovođama?
Hoće li primjena zakona doći glave računovođama?
Objavljeno: 13-08-2017

OTOČAC – Koliko god svi govorili o nužnosti određenih promjena u društvu, toliko kad se najavi neka od njih odmah izazove buru reakcija (noli turbare circulos meos!). Vidjeli smo kakvu je reakciju izazvala najava primjena proreza na nekretnine, što je bilo s kontrolom živežnih namirnica iz tzv. trećih zemalja, a sada je na redu bunt oko licenciranja računovođa.

Hrvatski računovođe strahuju od uvođenja licenciranja zbog kojega bi mnogi mogli ostati bez posla. Zato su računovođe ovih dana pokrenule peticiju protiv licenciranja, peticiju je potpisalo više od 2,500 računovođa iz cijele Hrvatske. Zakonom o računovodstvu predviđeno je uvođenje licenci za računovođe od 1. siječnja 2019. godine. Dakle, zakon je donesen, približava se rok primjene, a to izaziva veliku nervozu. Kad se radilo o izradi ovog zakona, tada računovođe ili nisu bile zainteresirane reagirati, ili im je to jednostavno promaklo. Čak smatraju da su i prevareni jer im se u posao umiješala Hrvatska revizorska komora, koja je samoinicijativno formirala radnu skupinu za izradu polaznih teza i zakonsko uređenje licenciranja računovođa, a u koju nisu uključili one na koje bi se licenciranje odnosilo, odnosno same računovođe. Sumnjaju oni, računovođe, da netko želi u poslovima računovodstva nametnuti uske interese i pogodovati jednoj strukturi u društvu, a na štetu većine njih.

Što im to zagorčava život? Da bi netko mogao dobiti tu famoznu licencu, mora imati 300 ECTS bodova, odnosno VSS, dok je za one koji nemaju te uvjete predloženo prijelazno razdoblje od 3 do 7 godina kako bi, ni manje ni više, nego magistrirali (prevedeno – završili fakultet). Jer mnogo je računovodstvenih poduzetnika sa srednjom školom, koji rade godinama, neformalno se obrazuju i apsolutno su stručni u području računovodstva, dakle nemaju te bodove ni VSS. Takvi će vjerojatno biti prisiljeni zatvoriti svoj biznis. Spominje se također i (pre)visoka cijena licence, čak 30.000 kuna.

Licenciranju računovođa usprotivili su se i Ministarstvo gospodarstva, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska udruga poslodavaca te Hrvatska gospodarska komora. Svi su oni od Ministarstva financija zatražili ukidanje odredbe o licenciranju računovođa te su odbili dati podršku radnoj grupi Hrvatske revizorske komore.

Hoće li hrvatski računovođe u tome uspjeti? U hrvatskoj postoji gotovo 8.000 obrta koji se bave djelatnošću računovodstvenih i knjigovodstvenih usluga, odnosno 5.800 pravnih osoba koje se bave računovodstvom i revizijom, svakako da je računovođa više od zbroja ovih brojki, no to su ipak relativno malene brojke. Ni blizu onih reakcija kad je u pitanju porez na nekretnine, a za kojega je zainteresirano gotovo cijelo pučanstvo.

Vrijeme će pokazati tko će u svemu ovome izvući deblji kraj.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!