O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Altenativni izvori energije - iz organskog mulja

1/1
Altenativni izvori energije - iz organskog mulja
Altenativni izvori energije - iz organskog mulja
Objavljeno: 21-07-2017

OTOČAC – Alternativni izvori energije postali su već dulje vrijeme pravi medijski hit, nema novina, portala ili drugih elektroničkih medija koji o tome ne „tupe“ iz dana u dan. Gotovo pa spas Svijeta je u alternativnim izvorima energije. A to postaje posao kao i svaki drugi, promidžbe mu nikada viška.

U alternativnim izvorima energije prednjače, naravno, najrazvijenije zemlje svijeta, onima drugima nije do toga, hrvu se one s tisuću drugih problema. A one zemlje, koje to mogu, žestoko se natječu nudeći drugima svoja nova i sve savršenija rješenja. Jedan od takvih projekata je na pr. postrojenje za konačnu preradu komunalnih, industrijskih i životinjskih muljeva s termolizom bez kisika i štetnih utjecaja na okoliš, uz proizvodnju korisnih minerala. Dakle sva nečist, ljudska i životinjska, odlazi u jedan takav pogon, tamo se po određenom postupku razlaže, fermentira, što li već, i iz toga se dobiva električna energija, toplinska energija, a navodno od ostataka tog procesa i vrijedni minerali.

Naravno da ovakva postrojenja trebaju određenu količinu „sirovine“, teško da svako komunalno poduzeće koje ima prečistač otpadnih voda, ili svaka manja farma koja uzgaja životinje, može imati ovakav pogon, ma koliko bio koristan, osobito komunalnim poduzećima koja muku muče s ostatkom mulja koji ostane nakon pročišćenja otpadnih voda, a koji se ne može i ne smije dati na komunalno odlagalište već ga treba voziti tko zna koliko daleko, time i stvoriti troškove transporta, i na kraju platiti onomu tko će ga prihvatiti u daljnju preradu i zbrinjavanje. No, koliko se to komu dopadalo ili ne, sve vodi k tomu da će tako morati biti.

Tako je nedavno u Belišću izgrađen jedan takav pogon koji može na dan preraditi 2,5 tona mulja i pritom proizvesti 114 kW električne i 180 kW toplinske energije. A razvijen je u suradnji s Nijemcima, naravno. Cijena ovog postrojenja bila je nekih 4,5 milijuna kuna. Sitnica.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!