O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Predstavljen vodič Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane

1/1
Predstavljen vodič Kako izračunati hranjive vrijednosti  hrane
Predstavljen vodič Kako izračunati hranjive vrijednosti  hrane
Objavljeno: 03-03-2017

OTOČAC – Ovih dana je u Hrvatskoj gospodarskoj komori predstavljen vodič „Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“, a u organizaciji Hrvatske agencije za hranu i Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) te uz potporu Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva poljoprivrede.

-HGK je u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede od travnja 2013. godine organizirala niz radionica o primjeni Uredbe 1169/2011 u kojima je sudjelovalo 1.300 predstavnika subjekata u poslovanju s hranom, a koji su od prosinca 2014. obvezni označavati pretpakiranu i nepretpakiranu hranu, u skladu s novim zahtjevima propisa o hrani - rekla je direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković, dodajući da su pojedine naše industrije i prije zakonskog roka krenule u navođenje nutritivnih vrijednosti prehrambenih proizvoda. - Pivarska industrija, iako nije obvezna, istaknula ju je na svojim proizvodima, što pokazuje odgovornost proizvođača prema potrošačima“ - naglasila je Marković, dodajući da od radionice očekuje da će pomoći tvrtkama u poslovanju, a od Ministarstva poljoprivrede da će izraditi tumačenje malih količina i time olakšati poslovanje.   

-Ova je radionica jedna u nizu u dugogodišnjoj zajedničkoj uspješnoj suradnji, a njen je cilj pomoći prehrambenom sektoru ispravno izračunati hranjive vrijednosti prehrambenih proizvoda koje stavljaju na tržište, u čemu je od pomoći Vodič za prehrambeni sektor: Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane - napomenula je načelnica Odjela za upravljanje podatcima i prehranu Hrvatske agencije za hranu (HAH) Darja Sokolić te je predstavila rezultate projekta Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a FAO/INFOODS – kompilacije nacionalnih tablica o sastavu hrane.

Projekt je pod slovačkim vodstvom proveden za zemlje istočne Europe i središnje Azije, koje nemaju svoje tablice.  - U Hrvatskoj je održan niz radionica u dva od četiri koraka, s podatcima o 100 namirnica, a od prikupljenih podataka očekuje da će to biti početak izrade velike nacionalne baze podataka o sastavu hrane. Ova je radionica završetak toga projekta. Tablica je na provjeri kod FAO-a, a bit će objavljena na stranicama HAH-a i FAO-a kao relevantna baza podataka - rekla je Sokolić te dodala da je potrebno nastaviti s nadogradnjom nacionalne tablice sustava hrane putem radne grupe HAH-a, u sva četiri koraka.  

-Osnovna razlika između računalne baze podataka i tablica o sastavu hrane, bilo u tiskanomu, bilo računalnomu obliku, jest u tome da baza podataka o sastavu hrane nudi više podataka o hrani, metodama, kvaliteti podataka te prikazu sastava hrane. Postoji rastuća potražnja za računalnom bazom zbog stalnih promjena u zalihama hrane i cijeni te povećanja svjesnosti za prevencije bolesti čime se generiraju zahtjevi za uključivanje novih sastojaka i parametara nove hrane te obvezno označavanje hrane - kazala je Irena Colić Barić sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, govoreći o podatcima o sastavu hrane (FCD) i bazi podataka o sastavu hrane (FCDbs) te njihovoj primjeni. - Podatci o sastavu hrane u Hrvatskoj objavljivani su u tablicama od 1959. do 1990., a danas nam nedostaje nacionalna računalna baza o sastavu hrane, koju treba razvijati - ističe Colić Barić. 

EuroFIR-ov (European Food Information Resource) Vodič za prehrambeni sektor: Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane predstavila je Daniela Čačić Kenjerić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Na temelju stručnosti i znanja EuroFIR-a, predložen je ujednačen postupak izračuna receptom koji je primjenjiv za izračun hranjivih vrijednosti hrane te su u Vodiču prikazani opći koraci za izračun receptom. Vodič je namijenjen proizvođačima i prodavačima hrane, ugostiteljima te drugima zainteresiranim za označavanje hranjivih vrijednosti, a rezultati dobiveni izračunom uvijek se trebaju smatrati približnim vrijednostima. Proizvođač odgovara za to je li izračun receptom prikladan za označavanje, a preporučuje se, kada god je moguće, odrediti sadržaj hranjivih tvari u namirnici laboratorijskom analizom – stoji u priopćenju Hrvatske gospodarske komore.     

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!