O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Nisu to obični snjegovići već prave snježne skulpture

1/2
Nisu to obični snjegovići  već prave snježne skulpture
Nisu to obični snjegovići  već prave snježne skulptureNisu to obični snjegovići  već prave snježne skulpture
Objavljeno: 24-01-2017

OTOČAC – Festival snjegovića, u organizaciji Turističke zajednice Grada Otočca i drugih sponzora, trebao je biti održan protekla vikenda. No kako je najavljeno jako oštro vrijeme, da se djeca ne prehlade ta manifestacija je odgođena vjerojatno za ovaj vikend.

Samo da podsjetimo, Festival snjegovića, pokrenut po zamisli prof. Manje Kostelac-Gomerčić, ove godine „slavi“ mali jubilej – svoju petogodišnjicu. Djeca, ali i njihovi roditelji i svi stariji, rado se laćaju pravljenja snjegovića, stavljaju fotografije na Facebooke, na razne profile i tako daju javnosti na uvid svoje uratke. Ove godine dala se zamijeniti jedna korjenita promjena, sve više je snjegovića „tematski“ napravljenih. Nije to više hrpa snijega (naravno, ima i takvih), već se snjegovići oblikuju u n. pr. kauboje, u športaše, pijance, balerine, što li već ne. To je svakako veliki iskorak u kojemu se osjeća skulpturalnost, daleko je to od kineskih „ledenih gradova“, ali ipak je to veliki pomak. Sve svjedoči da je Festival snjegovića prihvaćena manifestacija i da svi u njoj uživaju, što je dobro, i rekli bismo – pogođeno.

Evo, na ovomu jednom snjegoviću, višem čak od 3 metra, pomaknuta je ta razina skulpturalna pristupa na još višu razinu. Naoko izgleda da su dva snjegovića, na jednomu je neki „velikan“ koji sjedi u svemu svom dostojanstvu, a na drugoj „pobožni“ čovjek ili žena, možda i kakav svetac ili svetica Božja, koji sklopljenih ruku moli. No nije tako, ovo je jedan snjegović s dva lika, sličan starorimskomu bogu Janusu, bogu s dva lica. Doista domišljato i originalno, prosudbenom povjerenstvu ne će biti nimalo lako odabrati najuspjelije radove. Čini nam se da će se ocjenjivati ideje, što svakako pridonosi kvaliteti, a manje veličina ili sam finalni izgled snjegovića.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!