O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Dualno obrazovanje za obrtnička i druga proizvodna zanimanja

1/1
Dualno obrazovanje za obrtnička i druga proizvodna zanimanja
Dualno obrazovanje za obrtnička i druga proizvodna zanimanja
Objavljeno: 09-01-2017

OTOČAC – O obrazovanju u Hrvatskoj se uvelike raspravlja, spominju se reforme, izrađuju dokumenti, odustaje se od njih, svi govore o „kurikularnoj reformi“, od svega toga pravi se velika znanost. No stvari se bitnije ne pomiču s mrtve točke.

Hrvatska gospodarska komora već dulje vremena radi na projektu dualnog obrazovanja za obrtnička i ina proizvodna zanimanja, sve po modelu uspješnih i razvijenih zemalja, poput jedne Austrije. Naime, hrvatski poslodavci ukazuju na nedostatak radnog iskustva i neodgovarajuća znanja završenih učenika srednjih strukovnih škola, a to je jedan od jedan od ključnih uvjeta (i problema) prilikom njihovog zapošljavanja. Stoga se Hrvatska gospodarska komora zalaže za poboljšanje kvalitete strukovnog obrazovanja, između ostaloga i kroz inicijativu uvođenja dualnog obrazovanja, kao jednog od oblika učenja temeljenog na radu, u dio sustava srednjeg strukovnog obrazovanja. U dualnom obrazovanju se učenje strukovnih sadržaja i prakse (naukovanje) odvija u poduzeću tijekom cijele školske godine s ciljem stjecanja kompetencija nužnih za buduće zaposlenje u određenoj struci, a poslodavci su uključeni u osmišljavanje strukovnih programa.

-Kako bi pomogla poslodavcima u kvalitetnijem povezivanju s obrazovnim sustavom, Hrvatska gospodarska komora pokrenula je projekt „Cap4App“ (Capacity for Apprenticeship), financiran iz sredstava EU u okviru programa Erasmus +. Projekt je  namijenjen jačanju kapaciteta Komore i partnerskih institucija u pružanju pomoći malima i srednjima poduzećima kako bi se uključila u provedbu naukovanja, odnosno stručne prakse i jačanje suradnje s tijelima nadležnima za strukovno obrazovanje – kazala nam je viša stručna suradnica Županijske komore Otočac Ljubica Grčević. 

Partneri u projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Obrtnička komora Zagreb, Sveučilište u Zadru, SEECEL (Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja jugoistočne Europe) te Austrijska federalna komora.

- Projekt je započeo u listopadu prošle godine, potrajat će dvije godine. Rezultati projekta bit će, kako stoji u dokumentima: razvijeni kriteriji za poduzeća za provedbu stručne prakse/naukovanja; program osposobljavanja mentora u poduzećima; stvaranje baze poduzeća i mentora koji mogu primiti učenike na praksu; kapacitiranje HGK i županijskih komora kao posredničke i savjetodavne institucije svojim članicama i strukovnim školama u realizaciji stručne prakse - pojasnila je Grčević.

 

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!