O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Javna nabava i Katalog hrvatskih proizvoda

1/1
Javna nabava i Katalog hrvatskih proizvoda
Javna nabava i Katalog hrvatskih proizvoda
Objavljeno: 09-01-2017

OTOČAC - S obzirom na otežano sudjelovanje hrvatskih tvrtki u postupcima javne nabave i nedovoljnu informiranosti naručitelja, Hrvatska gospodarska komora pokrenula je izradu on line Kataloga hrvatskih proizvoda.

-Namjera nam je putem Kataloga upoznati naručitelje roba i usluga, posebno investitore i projektante, s kvalitetnim i cijenom konkurentnima hrvatskim proizvodima. Katalogom želimo ostvariti povećanje udjela hrvatskih proizvoda u sustavu javne nabave, posebno malih i srednjih poduzetnika, poštujući pri tome načela slobode kretanja roba i usluga - naglasila je direktorica Sektora za industriju i IT HGK Tajana Kesić Šapić.

On line katalogom olakšava se i rad naručiteljima jer sada na jednom mjestu mogu pronaći korisne informacije o domaćoj ponudi. Pokrenut u 2016. godini, upis u on line katalog besplatan je za članice HGK, a u bazi trenutno ima 1.450 hrvatskih industrijskih proizvoda. HGK poziva sve poduzetnike koji imaju vlastiti proizvod da koriste Katalog s obzirom da uskoro kreće kampanja prema javnim naručiteljima.

Novi Zakon o javnoj nabavi, osim uravnoteživanja cijene i kvalitete u pogledu izbora ekonomski najpovoljnije ponude, obavezuje naručitelja da provodi analizu tržišta u svrhu pripreme javne nabave i da informira gospodarske subjekte o planiranim nabavama.

Javni naručitelj je, prije pokretanja postupka nabave (odnosi se na velike nabave), obvezan na prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima staviti tehničke specifikacije, kriterije za kvalitativni odabir, kriterije za odabir ponude i posebne uvjete za izvršenje ugovora u trajanju, ne kraćem od 5 dana, i to na vlastitim internetskim stranicama. Nakon savjetovanja obvezan je razmotriti sve primjedbe i prijedloge te izraditi izvješće o prihvaćenim i neprihvaćenim primjedbama i prijedlozima gospodarskih subjekata i objaviti ga na internetskim stranicama.

Od prošlog mjeseca, osim industrijskih proizvoda vezanih uz izgradnju i opremanje, u Katalog je moguće unositi i poljoprivredne i  prehrambene proizvode. Poduzetnici sami upisuju svoje proizvode i željene podatke. Nakon unosa proizvode odobrava HGK i onda postaju vidljivi u katalogu. Ovu komorsku uslugu koriste i obrtnici te OPG-ovi, želeći da njihovi proizvodi budu dio kataloga koji pruža mogućnost mikro i malima poduzetnicima da se povežu i da udruženi sudjeluju u postupcima javne nabave.

Obzirom da Zakon o javnoj nabavi donosi puno novina, HGK će u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta poduzetnicima predstavljati zakonske specifičnosti u Rijeci 24. siječnja., Splitu 14. veljače., Osijeku 23. veljače i Zagrebu 28. veljače ove godine.

Svi zainteresirani gospodarstvenici spomenuti katalog mogu pogledati na: www.katalog.hgk.hr .

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!