O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Uspješno održana 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu u Otočcu

1/18
Uspješno održana 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu u Otočcu
Uspješno održana 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu u OtočcuUspješno održana 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu u OtočcuUspješno održana 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu u OtočcuUspješno održana 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu u OtočcuUspješno održana 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu u OtočcuUspješno održana 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu u OtočcuUspješno održana 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu u OtočcuUspješno održana 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu u OtočcuUspješno održana 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu u OtočcuUspješno održana 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu u OtočcuUspješno održana 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu u OtočcuUspješno održana 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu u OtočcuUspješno održana 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu u OtočcuUspješno održana 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu u OtočcuUspješno održana 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu u OtočcuUspješno održana 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu u OtočcuUspješno održana 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu u OtočcuUspješno održana 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu u Otočcu
Objavljeno: 17-12-2016

OTOČAC – Sat vremena nakon što je službeno otvoren 10. Božićni sajam u Otočcu, započela je 1. Međunarodna konferencija o ženskomu poduzetništvu u velikoj dvorani DVD-a Otočac. Konferenciju je prigodnom besjedom u ime organizatora otvorila Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore. Pritom je naglasila: - Hrvatska gospodarska komora ima dugogodišnje iskustvo u promicanju i poticanju poduzetništva žena. Ove će godine biti 21 godina kako HGK uspješno surađuje s Hrvatskom udrugom poslovnih žena KRUG. U svjetskoj populaciji, kao i u ukupnom stanovništvu RH, žene čine većinu (52 posto). Međutim činjenica je da žena u području poduzetništva ima manje nego muškaraca zbog socijalnog, ekonomskog i političkog nepovoljnog položaja u odnosu na muškarce. Iako su žene obrazovanije te čine većinu među diplomiranima, 58 posto među magistrima i 54 posto među doktorima znanosti, u 2013. godini, žene su u prosjeku zarađivale 11posto manje od muškaraca. U toj godini, jedina djelatnost gdje su žene bile bolje plaćene od muškaraca, nevjerojatno ali istinito, bilo je  graditeljstvo. I sama dolazim iz te tradicionalno muške djelatnosti, gdje muškarci vrlo teško mogu prihvatiti žene kao ravnopravne partnerice, a kamoli kao nadređene. Žene u poduzetništvu još uvijek su na hrvatskom tržištu rada u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce, ali unazad nekoliko godina vidljivi su pozitivni pomaci u smjeru poticanja uloge žena u poduzetništvu. Tako je u 2008. godini bilo tek 18 posto žena poduzetnica dok je u 2013. taj broj porastao na 25 posto žena poduzetnica, što je vrlo pozitivna tendencija – istakla je Čagalj.

Zatim je nastavila: - Za povećanje broja žena u poduzetništvu potrebno je izgraditi odgovarajuću poduzetničku infrastrukturu. U tom cilju Hrvatska donosi niz mjera i instrumenata kojima će se nastojati poticati žensko poduzetništvo. Tako je donesena i druga po redu Strategija razvoja poduzetništva žena u Hrvatskoj za razdoblje od 2014. - 2020. kao okvir akcija i postupaka koje je potrebno poduzeti u cilju poboljšanja ženskog poduzetništva. Hrvatska gospodarska komora bila je jedan od inicijatora izrade ove nacionalne strategije te jedan od sudionika u provedbi strateških ciljeva poput poboljšanja sustavne podrške poduzetništvu žena i uvođenja poduzetništva žena u cjelokupnu institucionalnu infrastrukturu.

Program je nastavljen panelom 13 žena poduzetnica iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Svaka od njih je imala prigodu predstaviti se ostalima panelisticama, ali i zainteresiranoj publici. Doista su se mogla čuti različita iskustva i prakse ženskoga poduzetništva ma gdje ono bilo, u bilo kojoj zemlji, no očaravajuće je bilo čuti uspješne primjere žena gospodarstvenica.  

Nakon dovršena panela, koji je umješno vodila novinarka Privrednog vjesnika iz Zagreba Ilijana Grgić, razvila se i zanimljiva diskusija o prednostima i poteškoćama u ženskomu poduzetništvu.

No, o ovoj temi i o ovoj konferenciji će još biti ponešto riječi.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!