O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Čekaju li drvoprerađivače bolji dani?

1/3
Čekaju li drvoprerađivače bolji dani?
Čekaju li drvoprerađivače bolji dani?Čekaju li drvoprerađivače bolji dani?Čekaju li drvoprerađivače bolji dani?
Objavljeno: 15-12-2016

OTOČAC – U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Otočca u ponedjeljak je održana sjednica Strukovne grupe drvno-prerađivačke industrije i klastera malih pilanara Ličko-senjske županije. Dnevni red nije bio osobito dug, tek tri točke, ali zato je bio sadržajan. Raspravljalo se o aktivnosti Ministarstva poljoprivrede na području razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja. S tima aktivnostima drvne prerađivače upoznala je načelnica Sektora drvne industrije Ministarstva poljoprivrede Renata Ojurović istaknuvši važnost izrađene Strategije razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja Republike Hrvatske 2016. - 2020. g. Ova strategija, kao značajan plan razvoja, će uskoro biti dostavljena na stručna tijela hrvatske Vlade i operacionalizirana na terenu, pri čemu se očekuju prijedlozi i mišljenja članova klastera i strukovne grupe te Hrvatske gospodarske komore.

Resorno ministarstvo želi pokrenuti dodjele državnih potpora i potpora male vrijednosti. Očekuje se veće zanimanje jer je s područja Ličko-senjske županije bio je na prvom natječaju samo jedan zahtjev, dok je bilo dosta prijava koje su bile nepotpune. Očekuje se da će idući natječaj biti u ožujku 2017. Za 2017. godinu planirano je 20 milijuna kuna, dok je to za 2018. 30 milijuna i za 2019. čak 40 milijuna kuna. O ovima natječajima će poduzetnici iz ove djelatnosti biti obaviješteni preko Županijske komore Otočac i Klastera malih pilanara.

Također se radi baza podataka za djelatnost C-16 i C-31, gdje će se radi ažuriranja podataka tražiti suradnja sa županijskim komorama. Od poduzetnika će se tražiti dostavljanje točnih podataka kako bi se dobila što jasnija slika s terena, a za praćenje provođenja zakona o prometu drva uključit će se porezna i carinska uprava kako bi se uvelo reda u poslovanje od sječe drveta do krajnje potrošnje. Do sada je provedeno gotovo 150 kontrola poslovanja poduzetnika, a namjera je provesti još oko 250 kontrola kako bi se iskristaliziralo stanje na terenu – moglo se čuti na ovoj sjednici.

Reda se mora uvesti i u investicija ulaganja jer se uglavnom svi oslanjaju na sirovinu iz državnih šuma. Činjenica je da velike kompanije „napadaju“ Hrvatsku radi drvnog resursa. Zbog toga se moraju pratiti investicijska ulaganja, s obzirom na raspoloživu sirovinu. Kroz zakon će biti provedena i ocjena ulaganja u toplane, pri čemu će se davati ocjena prihvatljivosti ulaganja jer se ne bi smjelo događati da to bude jedina djelatnost pojedinog poduzetnika. O ovome i okvirnim kvotama će biti upućena preporuka Ministarstvu energetike.

Ako do kraja godine bude imenovana nova uprava Hrvatskih šuma ići će se s javnim pozivom pri čemu će prioritet bit ruralni prostor. Bit je u tome da se sirovina prerađuje u području gdje se i proizvodi tj. sječe. To znači da bi pilanari i finalisti trebali doći ondje gdje ima sirovine, a ne da bude obrnuto.

U raspravi su drvni prerađivači iznijeli niz primjera dosadašnje loše prakse i poslovnih poteza Hrvatskih šuma, odnosno istakli kolike su štete pretrpjeli zbog takve poslovne politike Hrvatskih šuma.

J. Brajković

Podijeli novost na društvenim mrežama!