O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Predbožićni susret svećenika u biskupiji

1/5
Predbožićni susret svećenika u biskupiji
Predbožićni susret svećenika u biskupijiPredbožićni susret svećenika u biskupijiPredbožićni susret svećenika u biskupijiPredbožićni susret svećenika u biskupijiPredbožićni susret svećenika u biskupiji
Objavljeno: 13-12-2016

GOSPIĆ - Redoviti predbožićni susret svećenika Gospićko-senjske biskupije održan je u ponedjeljak u Gospiću. Započeo je molitvom Srednjega časa u katedrali, a potom je pokorničko bogoslužje predvodio salezijanac don Goran Antunović, župnik i voditelj Pastoralnog centra na Plitvicama.

Dragi dio radnoga susreta, na koji su došli gotovo svi svećenici, održan je u biskupskomu ordinarijatu. Na početku je sve nazočne pozdravio koordinator susreta generalni vikar mons. Tomislav Šporčić te je predstavio predavača, dr. Petra Krešimira Hodžića, voditelja Ureda HBK za život i obitelj. U vrlo iscrpnom i temeljitom izlaganju dr. Hodžić je na jednostavan i prihvatljiv način obradio temu Prožimanje duhovnosti i duhovitosti u ispunjavanju očinskog poslanja.

Izbor teme predavanja uvjetovan je, istaknuo je na početku predavač, priređivanjem katehetskog materijala "Izazov očinstva", dok značenje radosti, humora, duhovitosti i smijeha u obiteljskom životu postaje sve veće, čak kao svojevrstan trend u svijetu. U prvom dijelu izlaganja dr. Hodžić je govorio o očinstvu i očinskom poslanju. Uz to je dr. Hodžić naglasio kako i očevi u tjelesnomu pogledu moraju shvatiti da i njihovo očinstvo ima duhovnu dimenziju u smislu da su odgovorni usmjeriti svoju djecu na put svetosti i podržavati ih na tom putu s krajnjim ciljem da se zajedno s njima na koncu vrjemena nađu u Kraljevstvu Božjem. Tome je kratko dodao fenomen tzv. prenatalnog očinstva, koje je najčešće zanemareno, a koje on zajedno sa svojom suprugom već godinama promiče i poučava trudne parove.

Potom je dr. Hodžić govorio o krizi muškosti i očinstva, istaknuvši najprije uzroke i posljedice, a zatim suočavanje s krizom i iznalaženje mogućih rješenja. Kao uzroke naveo je radikalni feminizam, genderizam, egoizam, individualizam, relativizam, konzumerizam, hedonizam te liberalizam s podrivanjem spolnog morala što sa sobom nosi kontracepciju, prostituciju, pornografiju i homoseksualizam. Uz to, produbio je još dva problema: manjak kvalitetno provedenog vremena (oca s djecom) te feminiziranost odgojno-obrazovnog sustava u predškolskoj i osnovnoškolskoj dobi. A posljedice toga, naglasio je predavač, brojne su i pogubne, a mogu se u načelu svrstati u nekoliko osnovnih kategorija: siromaštvo, fizičko i emocionalno zdravlje, zloporaba alkohola i droga, školski uspjeh, spolna aktivnost i maloljetničke trudnoće te kriminal, te je za ilustraciju naveo rezultate istraživanja u SAD, jer kod nas ne postoje.

Zatim je opisao potrebu suočavanja s krizom, naglasivši da je kriza duhovnosti u korijenu krize muškaraca/očeva pa tu treba tražiti i pastoralna rješenja, istaknuvši kako poticanje muškaraca/očeva na razvijanje svoje duhovnosti predstavlja i svojevrsno rješenje krize i njenih posljedica. U prilog tome predavač je naveo neke rezultate studija i istraživanja: očeva duhovnost povezana je s većom kvalitetom odnosa s djetetom; za prenošenje vjere djeci važnije je da ona imaju blizak odnos s ocem nego li s majkom; ako otac redovito odlazi u crkvu, a majka ne, onda će i 38 posto djece redovito odlaziti, ali ako majka redovito ide u crkvu, a otac ne, samo će 3 posto djece redovito ići u crkvu itd.

Potom je dr. Hodžić govorio o muškoj duhovnosti, s naglaskom na istinsku katoličku mušku duhovnost. Katolička muška duhovnost se konkretno ostvaruje po susretu sa živim Bogom kroz redoviti sakramentalni život, adoracije pred Presvetim, svakodnevnu molitvu i čitanje Svetog pisma.

U završnom dijelu izlaganja dr. Hodžić je rezimirao kako je autentična muška duhovnost ključna sastavnica prevladavanja krize muškosti i očinstva, ali i očuvanja obitelji kakvom ju je Bog zamislio. Istaknuo je nova gibanja i okupljanja muškaraca u Crkvi gotovo na svima meridijanima i paralelama, odlučnih da svoju muškost te ulogu muža i oca shvate ozbiljno i postanu aktivni dionici kulturnog rata. Dodao je da se prateći vijesti iz čitavog svijeta i promatrajući znakove vrjemena može zaključiti kako je na djelu okršaj koji bijesni nesmiljenom žestinom pa tu ozbiljnu situaciju valja i ozbiljno shvatiti. U rastu u poniznosti, naglasio je predavač, kao vrlo koristan protuotrov oholosti pokazuje se humor odnosno duhovitost, nabrojivši brojne "dobrobiti duhovitosti odnosno humora, osobito kada je praćen smijehom, a mogu se razvrstati u dobrobiti za fizičko zdravlje, za mentalno zdravlje i dobrobiti u društvenom pogledu.

Nakon kraće rasprave, biskupijski povjerenik za obiteljski pastoral mons. Šporčić podsjetio je na trogodišnji ciklus rada u obiteljskom pastoralu i na programe koji predstoje. Potom je ogulinski dekan preč. Robert Zubović predstavio plan hodočašća u Fatimu sljedeće godine, povodom stote obljetnice Gospina ukazanja, a biskupijski povjerenik za mlade vlč. Josip Šimatović iznio je osnovne organizacijske pojedinosti za Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru od 29. travnja do 1. svibnja 2017. te izvijestio o razvoju nedavno pokrenute glazbene škole za crkvene orguljaše i pjevače. Nakon toga je don Anđelko Kaćunko predstavio prijedlog i koncepciju tiskanog mjesečnika biskupije, što će biti razmotreno na dekanatskim sastancima pa se očekuju eventualni konkretni savjeti i sugestije.

Na kraju se svima poticajnom riječi obratio i ordinarij mons. Zdenko Križić, zahvalivši svim svećenicima, kao i nazočnom biskupu u miru Mili Bogoviću, za odaziv i sudjelovanje u radu na susretu te je svima čestitao Božić i zaželio da u sljedećoj godini Bog svojim blagoslovom prati rad svih zajedno. Susret je završio zajedničkim objedom u blagovalištu ordinarijata, gdje je generalni vikar uime svećenika uputio biskupu tradicionalnu božićnu čestitku.

A.Kaćunko/M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!