O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Velike gospodarske razlike na malomu prostoru

1/1
Velike gospodarske razlike na malomu prostoru
Velike gospodarske razlike na malomu prostoru
Objavljeno: 13-12-2016

OTOČAC – Na posljednjoj proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Otočac o trendovima i smjeru razvoja hrvatskoga gospodarstva s osvrtom na županije i na velike gospodarske razlike na malom prostoru govorio je na nadasve zanimljiv način mr. sc. Zvonimir Savić. Iznio je tako obilje raznih podataka, no zadržimo se na onima koji se odnose na Ličko-senjsku županiju, poput toga da gospodarsku snagu Ličko-senjske županije čini turizam, potom poljoprivreda i drvna industrija. A kada je u pitanju prerađivačka industrija, manje se izvozi nego uvozi, premda je robna razmjena razgranata na čak 79 zemalja svijeta.

Savić je učinio i neke zanimljive usporedbe, usporedio je udio koji u BDP-u ima ova županija u odnosu na Hrvatsku i našao približan odnos kao što je taj udio Mađarske u Europskoj uniji. S Mađarskom je sličan odnos u udjelu stanovništva, kod njih 1,9 posto u odnosu na EU, a u Ličko-senjskoj 1,2 posto u odnosu na Hrvatsku. Sličan je odnos Grenlanda i Ličko-senjske županije kada je u pitanju broj žitelja, podjednak je, no površina ozemlja je svakako neusporediva. Ove relacije se nekomu mogu učiniti čudne, no imaju one svoj dublji smisao kada se govori o pozicijama neke zemlje ili njenoga nekoga kraja u odnosu na veću cjelinu. Iz toga se mogu izvući zaključci o mogućima odnosima, utjecajima, pozicijama i mnogo čemu drugome.

Kada se uzmu neki drugi podatci, oni također ne idu na ruku ovoj županiji. Ličko-senjska županija je najveća površinom (čak se time i hvalimo) i po tomu se nalazi na prvomu mjestu, no po ostalim pokazateljima je nažalost na posljednjemu. Tako po broju žitelja je 21., posljednja, a naravno da je takva i po gustoći stanovništva. Savić je usporedio broj žitelja 1961. i 2011. (dakle pola stoljeća), brojke neumoljivo govore da je broj žitelja pao na 43 posto od te poprilično daleke 1961. godine. Kako demografi imaju precizne i pouzdane metode izračuna kretanja trendova s obzirom na broj žitelja, njihovu dob i slično, projekcija je upravo zastrašujuća – 2051. godine u Ličko-senjskoj županiji će broj stanovnika pasti za 45 posto u odnosu na sadašnji broj (bit će oko 25.000 žitelja). O demografskoj problematici po jedinicama lokalne samouprave i po naseljima u tim jedinicama Županijska komora Otočac je potakla prije više godina izradu demografske studije ne samo postojeća stanja već i projekcija kretanja žiteljstva u budućnosti u Ličko-senjskoj županiji. Studiju je izradio prof. dr. Dane Pejnović sa suradnicima, a smisao izrade studije je u osviještenju koliko su demografski razlozi kočnica gospodarskog razvoja. Ako nema ljudi, ničega nema. Naravno ovakvi demografski izračuni ne uzimaju i ne mogu uzeti u obzir eventualne migracijske procese doseljavanja eventualno nekoga novog stanovništva i slično.

Moglo bi se ovdje navesti još obilje podataka (zabrinjavajućih) no to bi nas predaleko odvelo. A kako je adventsko vrijeme, kako dolaze božićni (a ne neki neimenovani) blagdani, možda nije ni uputno „crnim brojkama“ u ovim danima opteretiti javnost.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!