O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Turizam u LSŽ – rast od 8 u dolascima i 6 posto u noćenjima

1/3
Turizam u LSŽ – rast od 8 u dolascima i 6 posto u noćenjima
Turizam u LSŽ – rast od 8 u dolascima i 6 posto u noćenjimaTurizam u LSŽ – rast od 8 u dolascima i 6 posto u noćenjimaTurizam u LSŽ – rast od 8 u dolascima i 6 posto u noćenjima
Objavljeno: 01-12-2016

GOSPIĆ – Jučer je u KIC-u u Gospiću održano Turističko vijeće Turističke zajednice Ličko-senjske županije, a potom i Skupština iste zajednice. Na dnevnom redu našlo se izvješće o radu ureda Turističke zajednice s financijskim izvješćem za prvih šest mjeseci ove godine, zatim je donesen programa rada sa financijskim planom za narednu godinu i na kraju je donesena odluka o sufinanciranju manifestacija u ovoj godini.

A kavi su rezultati postignuti u tih prvih pola godine? Evidentiran je dolazak 163.215 turista, od toga je 14.451 domaćih gostiju i 148.764 stranih. U odnosu na isti period prethodne godine zabilježen je porast od 1,4 posto. U tom vremenu ostvareno je 450.634 noćenja, što je u odnosu na isti period prethodne godine povećanje za 10,7 posto kada je ostvareno 407.067 noćenja.

Prosječno zadržavanje gostiju je bilo 2,5 dana. Najveći broj stranih gostiju u predsezoni je s područja Njemačke, čiji je udio u dolascima 12,45 posto, zatim  Koreje 10,5 posto,  Velike Britanije 6,6 posto, Slovenije 5,37 posto,  Italije 5,31 posto – nizao je podatke direktor Ivan Radošević.

Tijekom prvih šest mjeseci 2016. g. od boravišne pristojbe prikupljeno je 186.127 kuna, dok su prihodi od članarine dosegli 63 posto planiranih prihoda turističke članarine (126.480,14 kuna).

No kako su ovo podatci samo za prvih šest mjeseci ove godine, a turistička godina je pri kraju, ne treba trošiti previše riječi na to.

Mnogo su zanimljiviji podatci za devet mjeseci. Prema podacima e-visitora u prvih devet mjeseci ove godine u Ličko-senjskoj županiji evidentirano je 579.602 dolaska i 2.285.272 noćenja, od toga je domaćih gostiju bilo 30.822 (koji su ostvarili su 110.026 noćenja), stranih gostiju bilo je 549.105 (ostvarili su  2.175.246 noćenja). U odnosu na 2015. godinu zabilježen je porast od 8 posto u dolascima i 6 posto u noćenjima, porast u dolascima i broju noćenja zabilježen je i kod stranih i kod domaćih gostiju. 

Turistički ured Turističke zajednice Ličko-senjske županije postavio je sebi za cilj u 2017. godini povećanje u dolascima i u ostvarenim noćenjima od 4 do 5 posto.

U planu rada za narednu godinu Turistički ured nastavit će sa svim dosadašnjim aktivnostima (koje možemo svrstati u neki „hladni pogon“), no bit će i nekih posve novih iskoraka. Jedan od njih je projekt 'Okusi Ličko-senjske županije', zatim oznaka kvalitete obiteljskog smještaja na području cijele županije, o čemu će naknadno više biti riječi. Tiskat će se brošure na novim jezicima, pripremit će se i neke posve nove, sve u skaldu s potrebama tržišta. Također Turistički ured kani sudjelovati na čak 15 svjetskih sajmova, a od posebnih prezentacija valja istaći road show prezentacije u Krakowu i Münchenu.

Kako Turistička zajednica Ličko-senjske županije već niz godina nema strateškog dokumenta, nameće se potreba izrade master plana razvoja, temeljem kojeg bi bio napravljen detaljan strateški i operativni marketing plan razvoja turizma Ličko-senjske županije.

Naravno da za sve ove, i još niz drugih, aktivnosti ne će biti dostatni vlastiti prihodi, svakako se računa i na potporu Hrvatske turističke zajednice jer je Ličko-senjska županija ostala u turističkom smislu među nerazvijenima, odnosno pojedinih ministarstava po raspisanima projektima.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!