O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Sastanak karitasovih volontera

1/1
Sastanak karitasovih volontera
Sastanak karitasovih volontera
Objavljeno: 28-11-2016

LIČKI OSIK -  Susret karitasovih djetatnika i volontera iz Gospićko-senjske biskupije bio je danas na Ličkom Osiku. U 10 sati molitva Srednjeg časa. Sjednicu je otvorio preč. Luka Blažević, ravnatelj karitasa i pozdravio biskupa ordinarija mons. Zdenka Križića i biskupa u miru Milu Bogovića, volontere kojih se skupilo oko 50-tak. Prisutne je pozdravio i biskup mons. Križić i i istakao da ima oko nas puno dobrote o kojoj se malo govori, ima onih onih koji svjedoče Božju ljubav prema onoj da je “blaženije davati nego primati”. Odao je priznanje karitasovim djelatnicima, volonterima.

Potom je uzela riječ prof. Ljiljana Vokić, bivša ministrica prosvjete, dugogodišnja ravnateljica škole. Ona je progovorila iz svog kuta gledanja o karitasu. Spomenula je poznatu misao Dostojevskog: “Ako Boga nema sve je dopušteno!” Upravo je u Bogu naše uporište za život za druge. Navela je nekoliko primjera iz života. Djeca čiji otac ne ide u crkvu i ona će prestati nakon krizme u 40% slučajeva. Odgovornost roditelja je velika upravo zato da djecu nauče živjeti za druge. Najveći dar je vjera. Nema veće radosti nego izvući nekoga iz blata života i otvoriti mu nadu. Za takav rad ne očekujemo pohvale. Dobro činimo ne zbog slave, priznanja nego zbog dobra. Ponekad ne možemo pomoći bolesnicima ali možemo biti s njima. Molitva je bila najveća snaga koja je bila odlučujuća u obrani domovine od ropstva. Dobro je potisnuto iz medija. Zato karitasovi volonteri čine nešto divno. Ovo su samo neke misli iz izlaganja prof. Ljiljane Vokić. Nakon predavanja razvila se diskusija u kojoj su sudjelovala oba biskupa.

U drugom dijelu susreta podnijela je izvješće o radu biskupijskog karitasa Katarina Matanić. Nabrojila je  samo neke od aktivnosti odnosno pomaganja najpotrebnijima. Karitas podijeli svaki drugi mjesec 450 obiteljskih paketa hrane. Posene programe priređuju za dan polesnika, dan života. Organiziraju korizmenu akciju “Misereor” tj. skupljanje novčanih priloga za potrebne. Kariritas uzgaja krumpir koji daruju pučkim kuhinjama. Zatim podijela 44 tona jabuka, mandarinki. Karitas nije rezerviran za volontere: karitativno može raditi svaki čovjek. Nitko nije tako siromašan da ne bi mogao nečim  obdariti drugoga.

M. Pecić

Podijeli novost na društvenim mrežama!