O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Godišnji susret čitača Gospićko-senjske biskupije

1/1
Godišnji susret čitača Gospićko-senjske biskupije
Godišnji susret čitača Gospićko-senjske biskupije
Objavljeno: 14-11-2016

MUKINJE  - U Pastoralnom centru Mukinje na Plitvicama održan je 12. studenoga godišnji susret čitača s područja Gospićko-senjske biskupije. Susret je organizirao i koordinirao mons. Tomislav Šporčić, generalni vikar biskupije. Predavanje je održao sveučilišni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. fra Ante Crnčević, pročelnik Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral pri HBK te glavni urednik liturgijskog pastoralnog lista "Živo vrelo". Domaćin susreta bio je ravnatelj Pastoralnog centra salezijanac don Stjepan Tribuljak.

Susret je počeo molitvom Trećeg časa. Uvod u rad i pozdrav sudionicima i posebno predavaču prof. Crnčeviću uputio je mons. Tomislav Šporčić. Dr. Crnčević govorio je o liturgiji kao zbiljskom događanju za svu Crkvu. Liturgija treba zahvatiti sve prisutne. Ona mora biti spasenjski Božji zahvat u našem životu. Sam Bog govori zajednici, a sudionici su služitelji tog zahvata. U liturgiji Bog govori i vjernik - čitač kao i drugi sudionici trebaju biti služitelji tog govora. Kakvo li onda dostojanstvo ima onaj koji čita. Ona nije gospodar Riječi koju čita nego njezin poslužitelj. U crkvama se može naviještati samo riječ Božja. Otpjevni psalam je odgovor na Riječ Božju koja je pročitana u prvom čitanju. Nije dozvoljeno taj psalam zamjenjivati nekom drugom pjesmom. Psalam je itekako Riječ Božja. Vjernik - sudionik se "pričešćuje" i Riječju Božjom. Zato se za čitanje Riječi Božje obavlja ceremonijalno s punim dostojanstvom. Neka se ne čita iz bilo kakve knjige. Postoje Lekcionari za nedjeljna (blagdanska) i svagdanja čitanja RIječi Božje u liturgiji. Riječ Božja je uvijek nova. Ona je čin. Ona je stvaralačka. Ako je slušamo ona u nama stvara novi početak. U liturgiji su posebno važni poklici. Sva zajednica je pozvana da kliče - odgovara. Nakon predavanja vodila se rasprava.

Na kraju je predavača voditelj mons. Šporčić zamolio da nešto kaže o Liturgijskom pastoralnom listu "Živo vrelo", čiji je urednik od 1984. g. Predstavio je rubrike tog lista. Naglasio je da samo trećinu naklade primaju svećenici, a ostale dvije trećine laici. List ima svoju teološku razinu koja nekima izgleda preteška. No, ono što je previše lagano redovito malo vrijedi. Mons. Šporčić zaključio je s uvjerenjem da mi u našim prilikama nemamo boljeg sredstva za formiranje kako svećenika a posebno laika za liturgijsko sudjelovanje i formiranje liturgijskih suradnika.

IKA / IB

Podijeli novost na društvenim mrežama!