O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Kako li se nekada klalo

1/3
Kako li se nekada klalo
Kako li se nekada klaloKako li se nekada klaloKako li se nekada klalo
Objavljeno: 12-11-2016

OTOČAC – Ma nije to tako jednostavno kao nekada, barem što se klanja tiče. Nekada, u ona prošla vremena kad je seljak bio seljak, a gospodin – gospodin (sada je teško napraviti tu distinkciju, svi hoće u gospodu, nitko u seljake), moglo se klati kada se htjelo, kad je vrijeme bilo najpovoljnije, kada je zastudilo, kada se moglo uhvatiti „koljača“. A biralo se da to ne bude nikako petkom (valjda zbog simbolike Velikog petka), nije bilo poželjno ni utorkom (nije ni to sretna dan za takve stvari), a ni nedjeljom baš nije bilo uobičajeno (sveti je to dan). Tako je preostao ponedjeljak, srijeda, četvrtak i subota. Tako je to bilo nekada. Zavisilo je klanje i od toga ima li se čime prase hraniti, je li pojelo svu hranu (to nešto sitna krumpira, blitve i tikve), pa je valjalo „nož pod vrat“. A na to je mogla utjecati još jedna okolnost, ako su prasci bili u „ljibcu“, a u vani velika studen, moralo se klati hoćeš – ne ćeš.

Ni danas nije lako „ugatati“ vrijeme klanja. Em ljudi rade (oni koji rade), em nemaš slobodna dana, em ako prase kupiš srijedom na placi kuda ćeš s njim (treba to čim prije rješavati), sve su to neke druge okolnosti koje tjeraju da se taj posao obavi. A kako ako „crne muve pršedu“, jer lako je klati kada „pršedu bele muve“. I tako, malo zahladnjelo, jest da je kiša, ali je zato „prosta noga“ pa je mnogo prasadi imalo danas svoj „sudnji dan“. A kad se meso „vrže u bačvu“, pa ako i zatopli (a reklo je da će do kraja studenoga biti poprilično toplo) onda će se glava „razbijati“ i onda će se trtariti hoće li meso „tuknut“ ili ne će. Ali to su onda sasvim neke druge brige.

M. K.

Foto: M. Bogdanić

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom