O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Dabrani proslavili svog nebeskog zaštitnika Sv.Mihovila

1/17
Dabrani proslavili svog nebeskog zaštitnika Sv.Mihovila
Dabrani proslavili svog nebeskog zaštitnika Sv.MihovilaDabrani proslavili svog nebeskog zaštitnika Sv.MihovilaDabrani proslavili svog nebeskog zaštitnika Sv.MihovilaDabrani proslavili svog nebeskog zaštitnika Sv.MihovilaDabrani proslavili svog nebeskog zaštitnika Sv.MihovilaDabrani proslavili svog nebeskog zaštitnika Sv.MihovilaDabrani proslavili svog nebeskog zaštitnika Sv.MihovilaDabrani proslavili svog nebeskog zaštitnika Sv.MihovilaDabrani proslavili svog nebeskog zaštitnika Sv.MihovilaDabrani proslavili svog nebeskog zaštitnika Sv.MihovilaDabrani proslavili svog nebeskog zaštitnika Sv.MihovilaDabrani proslavili svog nebeskog zaštitnika Sv.MihovilaDabrani proslavili svog nebeskog zaštitnika Sv.MihovilaDabrani proslavili svog nebeskog zaštitnika Sv.MihovilaDabrani proslavili svog nebeskog zaštitnika Sv.MihovilaDabrani proslavili svog nebeskog zaštitnika Sv.MihovilaDabrani proslavili svog nebeskog zaštitnika Sv.Mihovila
Objavljeno: 29-09-2016

Katolička crkva danas slavi blagdan tri arkanđela: Mihaela (Mihovila), Gabrijela i Rafaela. Sveti Mihovil na poseban način slavi se u Dabru gdje je i mjesna crkva posvećena današnjem svecu. Po lijepom i sunčanom vremenu okupilo se mnoštvo Dabrana raseljenih diljem RH i svijeta. Tako se danas moglo vidjeti ispred crkve na registarskim pločicama automobila odakuda su sve došli raseljeni Dabrani, najviše ih je iz Zagreba, Kutine, Pule, Splita, Rijeke a bio je jedan automobil iz Kanade ( Ontario) i nekoliko iz Njemačke i Slovenije.

Središnje koncelebrirano misno slavlje u 11 sati predvodio je i propovijedao fra dr.Draženko Tomić župnik iz Plaškog i Saborskog ( donedavni gvardijan Franjevačkog samostana u Zagrebačkoj Dubravi - a nama poznat kao bivši kancelar naše biskupije Gospićko-senjske za vrijeme biskupa mons.dr.Mile Bogovića). Suslavitelji su bili vlč.Mile Rajković župnik iz Švice, don Jure Ladišić pastoralni suradnik za slijepe i slabovidne te domaćim upravitelj župe Dabar i župnik i dekan u Otočcu, te generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons.mr.Tomislav Šporčić.

U svojoj homiliji dr.Tomić je kazao kako su nam potrebni nebeski zaštitnici na koje se trebamo pozvati u teškim trenucima svoga vlastitoga života ali koje isto tako rado pozivamo i u lijepe trenutke i slavljeničke kao što je ovaj slavljenički današnji dan u župi Dabar. Imamo moćnoga zaštitnika i zagovornika Mihaela čije ime zvuči i glasi "tko je kao Gospodin Bog", Mihaela koji će započeti odlučujuću borbu na kraju vremena, Mihaela koji kako narodna tradicija kaže stoji na crkvenim vratima i čuva ih od zli duhova. Imamo i druge zaštitnike koje danas molimo, svetoga Gabrijela koje je navijestio da će se roditi Krist Gospodin, a prema narodnoj tradiciji upravo je on bio onaj anđeo koji je krijepio Krista Gospodina u trenucima patnje i konačno Rafaela koje ime glasi i znači "Bog liječi" koji se spominje kao zaštitnik svih oboljelih posebno liječnika i drugih. Sa takvim se zaštitnicima čovjek se s pravom pita čega će se bojati i što mu tko može, međutim svjedoci smo naše patnje iako je u Crkvi cijeloj proglašena godina milosrđa i još uvjek traje upravo na prijedlog vašega župnika mi smo prošle nedjelje započeli jednu godinu u kojoj ćemo razmišljati o otajstvu patnje, ali upravo na način onih koji pate zbog bolesti, koji pate za nekim dragim osobama u životu koji su im umrli jer ćemo razmišljati i o našim sprovodima i o našim pohodima bolesnicima. Čovjeku je potrebna zaštita, u trenutcima patnje utjeha, lijepa riječ, prijateljski stisak ruke. Bog nas poziva na svetu misu i svetu euharistiju, mi danas ovdje stojimo okupljeni poput onih vjernika koji su bili okupljeni oko Isusa i čekali da se nahrane njeogovim tijelom. Braćo i sestre nitko od nas nemože nijekat da u ovome životu nije i da neće proživjeti svašta, ali imamo moćnoga zagovornika Sv.Mihaela i druge arkanđele , neka nas oni prate u životu da možemo ostvariti dobra i dobročinstva koja nam Bog nudi a u konačnici da poput njih možemo jednom u nebesima Boga slaviti govoreći "Tko je velik kao što je velik naš Bog" - kazao je fra Draženko.

Euharistijsko slavlje uveličao je dio crkvenog pjevačkog zbora iz Otočca a za orguljama bila je s.Ljubomira Lešić.

I.B.

Podijeli novost na društvenim mrežama!