O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Manjak radnika u građevinarstvu usprkos nezaposlenima

1/1
Manjak radnika u građevinarstvu usprkos nezaposlenima
Manjak radnika u građevinarstvu usprkos nezaposlenima
Objavljeno: 23-09-2016

OTOČAC – Pojedine branše hrvatskoga gospodarstva se nalaze u svojevrsnom paradoksu kad je u pitanju radna snaga. Zavod za zapošljavanje vrvi nezaposlenima, broje se na stotine tisuća, država muku muči kako tu brojku smanjiti, a onamo kada treba određenih profila radnika – takvih u Hrvatskoj nema, odnosno takvi se ne javljaju na tražene poslove. Možda je najdrastičniji primjer u građevinskom sektoru.

Prema analizi Hrvatske gospodarske komore među svojim članicama iz sektora graditeljstva primjetan je značajan mjesečni odljev kvalificiranih radnika. U posljednje vrijeme došlo je do velikog odljeva kvalificiranih radnika iz države, posebno zidara, tesara, armirača, keramičara i sličnih zanimanja. Očito je da su otišli u neke druge zemlje za poslom. Svakako da ta pojava postaje ključni ograničavajući razvojni problem hrvatskoga graditeljstva, ali i gospodarstva u cjelini. Usprkos redovitu oglašavanju i traženju radne snage preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i sudjelovanja na sajmovima poslova, poslodavci nikako ne mogu nadomjestiti radnike koji su otišli, jer na tržištu rada u Hrvatskoj jednostavno nema dovoljnog broja takvih radnika. Tu ne pomaže ni poslovna suradnja s drugim izvođačima građevinskih radova jer i njih muče posve isti problemi.

Kako iz analize Hrvatske gospodarske komore proizlazi, u posljednjih nekoliko godina u graditeljskom sektoru izgubljeno više od 53.000 radnih mjesta (34.400 kod pravnih osoba i 18.700 kod obrtnika). Manjak radne snage nije isključivi urok, ima ih u graditeljstvu još, ali obujam građevinskih radova smanjen je za skoro 47 posto, vrijednost završenih radova za 49 posto, a broj završenih stanova za čak 69 posto. Graditeljstvo je gotovo prepolovljeno, a oporavak se teško može očekivati bez uvoza radne snage kao vatrogasne mjere dok se ne uspostavi pravo tržište rada u Hrvatskoj – ističu u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Kvote koje je odobrila država za zapošljavanje  stranaca u ovoj branši su daleko ispod potreba. A i oni koji su se prijavljivali ne bi li uspjeli dobiti nešto radnika, to je išlo po sistemu tko se prvi prijavio. Da bi se donekle ublažilo stanje, predlaže se za sljedeću godinu kvota od čak 3.000 dozvola različitih profila i zvanja u građevinarstvu. Kako će na ovaj zahtjev reagirati država, pokazat će vrijeme.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!