O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

U Otočcu održana glazbeno-scenska predstava „Bitka za Vukovar–kako smo branili grad i Hrvatsku"

1/15
U Otočcu održana glazbeno-scenska predstava „Bitka za Vukovar–kako smo branili grad i Hrvatsku"
U Otočcu održana glazbeno-scenska predstava „Bitka za Vukovar–kako smo branili grad i Hrvatsku"		U Otočcu održana glazbeno-scenska predstava „Bitka za Vukovar–kako smo branili grad i Hrvatsku"		U Otočcu održana glazbeno-scenska predstava „Bitka za Vukovar–kako smo branili grad i Hrvatsku"		U Otočcu održana glazbeno-scenska predstava „Bitka za Vukovar–kako smo branili grad i Hrvatsku"		U Otočcu održana glazbeno-scenska predstava „Bitka za Vukovar–kako smo branili grad i Hrvatsku"		U Otočcu održana glazbeno-scenska predstava „Bitka za Vukovar–kako smo branili grad i Hrvatsku"		U Otočcu održana glazbeno-scenska predstava „Bitka za Vukovar–kako smo branili grad i Hrvatsku"		U Otočcu održana glazbeno-scenska predstava „Bitka za Vukovar–kako smo branili grad i Hrvatsku"		U Otočcu održana glazbeno-scenska predstava „Bitka za Vukovar–kako smo branili grad i Hrvatsku"		U Otočcu održana glazbeno-scenska predstava „Bitka za Vukovar–kako smo branili grad i Hrvatsku"		U Otočcu održana glazbeno-scenska predstava „Bitka za Vukovar–kako smo branili grad i Hrvatsku"		U Otočcu održana glazbeno-scenska predstava „Bitka za Vukovar–kako smo branili grad i Hrvatsku"		U Otočcu održana glazbeno-scenska predstava „Bitka za Vukovar–kako smo branili grad i Hrvatsku"		U Otočcu održana glazbeno-scenska predstava „Bitka za Vukovar–kako smo branili grad i Hrvatsku"		U Otočcu održana glazbeno-scenska predstava „Bitka za Vukovar–kako smo branili grad i Hrvatsku"
Objavljeno: 22-09-2016

OTOČAC - Glazbeno – scensku predstavu naziva „Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku"  organizirala je Udruga veterana 9.gardijske brigade Otočac u srijedu, 21. rujna  2016. godine, u Kino sali Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac.

Na početku se gledatelja stavlja u središte vukovarske agonije tako da dječju igru prekida zvuk sirene opće opasnosti uz potpuno zamračenje. Djeca vrište od straha, a na scenu dolaze djeca noseći barjake i crvene lampione.

Čitani su i ulomci iz knjige „58 - HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca" autora Damira Markuša kao i ulomci iz knjige "Bitka za Vukovar - Ne plači moj dobri anđele" autora Damira Plavšića.

Tekstove iz knjiga čitali su Damir Plavšić i Ivica Valinčić iz Otočca član Udruge veterana 9.gardijske brigade.

Markuš je izjavio kako je knjigu pisao pet godina, ima 250 stranica, 107 fotografija. „Nas 58 HOS-ovaca je došlo krajem rujna u već dobrim dijelom opkoljen Vukovar, od nas 58, 25 ih je poginulo u borbi ili su kao ranjenici odvedeni na Ovčaru gdje su ubijeni" – rekao je Markuš. „Što se ne zapiše, nije se dogodilo. Pisao sam ovu knjigu prvenstveno zbog njih, jer i kad nas ne bude, u ovoj knjizi će se moći pročitati njihova imena i prezimena tko su bili ti ljudi koji su branili Vukovar" – dodao je Markuš. Podsjeća kako je Vukovaru u to vrijeme vladao pakao. Dok su Vukovar branila 1803 branitelja, grad heroj je napadalo između 60 tisuća i 70 tisuća vojnika. Poručuje kako je protivnička vojska imala sve, ali su naši heroji imali srce. Markuš je kazao kako su branitelji obranili RH i predali je političarima. - Za ovo se nismo borili što danas imamo, samo jedan podatak da je prošle godine u Njemačku iselilo 91.000 hrvata, a gdje su druge zemlje Irska i ostale.

Damir Plavšić je Vukovarac koji se nakon druge godine fakulteta iz Zagreba vraća u Vukovar i priključuje obrani. Prošao je strahote logora Stajićeva, Niša i Sremske Mitrovice. Po završetku studija, vraća se u Oružane snage gdje radi do umirovljenja. Knjiga Bitka za Vukovar (Ne plači, moj dobri anđele) njegova je druga knjiga (prva knjiga je Zapisi iz srpskih logora). Knjiga završava posljednjom stranicom ratnog dnevnika kojeg je vodio njegov pokojni otac Ivan Zvonimir, vukovarski intelektualac i ratnik kojeg su ubili na Ovčari zajedno s 264 ranjenika.

“Vukovar nije samo simbol, već temelj moderne hrvatske države. Hrvatska je začeta i obranjena u Domovinskom ratu. Budimo ponosni na naše vitezove, neka nadahnjuju nas i našu djecu. Budimo ponosni na mitsku i utemeljiteljsku 1991. Nikome ništa nismo dužni, već našim vitezovima.” – kazao je Plavšić

Predstava je završila tako da su gledatelji i izvođači, zagrljeni, svi zajedno otpjevali domoljubnu pjesmu “Lijepa li si“ uz poruku učenicima i ostalima da trebaju više učiti o Domovinskom ratu jer na njima je očuvaju pamćenje i istinu za buduće naraštaje.

Ovom prigodom bila je postavljena i izložba ratnih fotografija dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Damira Markuša i Damira Plavšića. Uručene su i zahvalnice svima koji su sudjelovali u organizaciji i realizaciji glazbeno scenske predstave.

I.B.

Podijeli novost na društvenim mrežama!