O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Blagoslovljene nove orgulje u Crkvi hrvatskih mučenika

1/1
Blagoslovljene nove orgulje u Crkvi hrvatskih mučenika
Blagoslovljene nove orgulje u Crkvi hrvatskih mučenika
Objavljeno: 26-08-2016

UDBINA - Na drugi dan trodnevne duhovne priprave za proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini misu je predslavio biskup u miru Mile Bogović u suslavlju šibenskog biskupa i donedavnog upravitelja udbinskog svetišta Tomislava Rogića, čuvara svetišta Josipa Šimatovića, predvoditelja trodnevnice don Bože Barišića, mons. Jurja Jerneića, i više svećenika. Propovijedao je don Božo Barišić, glazbom je misu uzveličao župni zbor uz orguljsku pratnju Kristine Dragičević, a tijekom mise nove orgulje je blagoslovio biskup Bogović. Nakon mise o nastanku orgulja je govorio njihov stvaratelj mons, Jerneić a na kraju je kraći orguljski koncert održao vlč. Josip Vidas, student 2. godine orgulja na Papinskog institutu za crkvenu glazbu u Rimu, ujedno svećenik Krčke biskupije.

Propovjednik don Božo Barišić govorio je o Blaženoj djevici Mariji, prvoj pravoj vjernici i uzoru svjedočenja, žrtvovanja i darivanja. Govorio je o Mariji kao ženi iz Nazareta koja nas uči šutnji i osluškivanju Božje riječi, kao ženi iz Betlehema koja nas uči blizini i prisutnosti, kao ženi iz Kane Galilejske koja plijeni poslušnošću i predanjem te kao ženi na Kalvariji koja postaje majkom Crkve i svakog od nas. Ona nas uči praštanju te nam daje siguran putokaz nade, zaključio je svoju propovijed don Božo.

Na kraju je mons. Jerneić predstavio povijest nastanka ideje i realizacije orgulja za CHM koje je završio za 3 godine uz pomoć umirovljenog svećenika Stjepana Bakrana, svog brata kao i tvrtke Škrabl iz Rogaške Slatine. Prva faza je trenutačna, dok će se u drugoj fazi postaviti i viseći dio na koru kada će one zasvirati u 100.-tnom sazvučju. Orgulje sada sviraju u 40 postotnom intenzitetu. Instrument ima dva manuala, pedal i 24 registra., od koji desetak još nisu u funkciji. Na kraju je održana kolaudacija orgulja odnosno kratki koncert vlč. Josipa Vidasa koji je izveo djela Bacha, Francka, Regera i Vierna.

IKA / IB

Podijeli novost na društvenim mrežama!